13.10.11

EFENPRESS: Το Πίρι Ρέϊς τα...έφτυσε! -επιστημονική ορολογία...



Έμεινε από μηχανή το Πίρι Ρέΐς!Κύπρος γιοκ!


΄Εμεινε από ...μηχανή το Πίρι Ρέϊς!
Το ερευνητικό πλοίο των Τούρκων που ξεκίνησε χθες για το νέο κύκλο ερευνών παρουσίασε σημαντικό πρόβλημα στη μηχανή.Το Πίρι Ρέϊς είχε ξεκινήσει χθες το απόγευμα με...ρίσκο. Κι αυτό γιατί οι υπεύθυνοι του πλοίου ζήτησαν άμεση αντικατάσταση της μηχανής και της γεννήτριας, αλλά οι οδηγίες που πήραν ήταν να ξεκινήσουν αμέσως οι έρευνες!

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Χαμπέρτουρκ”, ο διευθυντής του Ινστιτούτου θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σμύρνης Χουσεΐν Αβνί Μπενλί ανέφερε ότι το πλοίο έχει επισκευαστεί, αλλά ότι δεν έχει τοποθετηθεί η νέα μηχανή και η γεννήτρια, επειδή “οι αρχές ανέφεραν πως τώρα χρειάζεται το ‘Πίρι Ρέις’. “Δεν μπορούμε να πούμε και πολλά στους συνομιλητές μας, διότι πρόκειται για θέμα υπόστασης της ΤΔΒΚ. Αλλά από την άλλη είναι και θέμα ανθρώπινης ζωής”, πρόσθεσε.

Με νέες του δηλώσεις ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του πανεπιστημίου της Σμύρνης, καθηγητής Χουσείν Αβνί Μπενλί, είπε ότι το τουρκικό ερευνητικό «δεν ενέχει κίνδυνο για τη ζωή του πληρώματος».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον τουρκικό τύπο ότι το ‘Πίρι Ρέις’ παρουσίασε βλάβη στη μηχανή και τη γεννήτρια κι εξέπεμψε ‘SOS’.


Ο υπεύθυνος του προγράμματος του ‘Πίρι Ρέις’ δήλωσε ωστόσο στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’ ότι «δεν εξέπεμψε κανένα σήμα το πλοίο. Αν ήταν ανεπαρκές να ταξιδέψει, θα το στέλναμε σε μία τόσο επικίνδυνη περιοχή;» είπε.O ίδιος επέμεινε ότι το πλοίο μπορεί να συνεχίσει την αποστολή του.

Ο Χουσείν Αβνί Μπενλί δήλωσε ότι η μηχανή και η γεννήτρια πρέπει να αντικατασταθούν, αλλά το πλοίο μπορεί να ταξιδέψει χωρίς κίνδυνο για κανέναν. «Το πλοίο ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες. Αντικαταστάθηκε το σύστημα πλοήγησης του πλοίου μέχρι και το ραντάρ. Μόνο η μηχανή και η γεννήτρια δεν αντικαταστάθηκαν. Έχουμε ήδη αγοράσει τα καινούρια ανταλλακτικά κι αυτή τη στιγμή περιμένουν στο τελωνείο.Αλλά στον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό δεν υπήρξε καμία βλάβη μέχρι στιγμής. Το προσωπικό του ‘Πίρι Ρέις’ παρά τα 5 μποφώρ και τα 3 μέτρα κύματα που έχουν υψωθεί στην περιοχή, συνεχίζει τις εργασίες του», επισήμανε.
onalert