19.10.11

EFENPRESS: Γιατί τους ανέχεστε;


Χάος προκάλεσαν στο Σύνταγμα οι κουκουλοφόροι

Πεδίο μάχης και η Πανεπιστημίου (Φωτό: Χάρης Γκίκας)Φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ΑΤΜ, μηχανήματα ανακύκλωσης, εκδοτήρια και σε φυλάκιο των Ευζώνων, νέφη χημικών από την ΕΛΑΣ, επίθεση και αφαίρεση οπλισμού από ειδικό φρουρό, πλιάτσικο σε καταστήματα, πετροπόλεμος στο Σύνταγμα και κυνηγητό στους γύρω δρόμους συνθέτουν το σκηνικό χάους που επικράτησε από τις 2.00 το μεσημέρι και για τουλάχιστον πέντε ώρες στο κέντρο της Αθήνας. Περισσότεροι από 40 οι τραυματισμοί, 5 συλλήψεις, 28 προσαγωγές και ζημίες σε δεκάδες καταστήματα και κτίρια.
Είχε προηγηθεί μαζικότατη πλην ειρηνική συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων, τον όγκο των οποίων οι μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις ανεβάζουν σε τουλάχιστον 150.000. Συντριπτική ήταν η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία.

Πεδίο μάχης και η Πανεπιστημίου (Φωτό: Χάρης Γκίκας)
Το πρώτο κύμα έντασης ξεκίνησε λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν τμήμα του φράχτη που είχε τοποθετήσει από το πρωί η αστυνομία έξω από τη Βουλή στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών. Η ένταση συνεχίστηκε με ομάδα διαδηλωτών να ξεκινούν πετροπόλεμο και ρίψη μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας, με τα ΜΑΤ να κάνουν ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να απομακρύνουν από το σημείο τους διαδηλωτές.
Στις 2.40 το μεσημέρι άγνωστοι πέταξαν βόμβες - μολότοφ βάζοντας φωτιά σε ένα από τα βοηθητικά φυλάκια του Αγνώστου Στρατιώτη, φωτιά που με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής γρήγορα κατασβέστηκε.
Στις 3 μ.μ φωτιές ξέσπασαν στην οδό Σταδίου όταν πυρπολήθηκαν κάδοι με σκουπίδια. Την ίδια ώρα στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Βουκουρεστίου μία ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε ειδικό φρουρό που πήγαινε να αναλάβει υπηρεσία και του αφαίρεσαν το κλομπ και το πιστόλι.
Φωτό: Χάρης Γκίκας
Φωτό: Χάρης Γκίκας
Στις 4 μ.μ τα επεισόδια άρχισαν να γενικεύονται καθώς η ομάδα των 200 - 300 κουκουλοφόρων ξεκίνησε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς που βρίσκονται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η αστυνομία απάντησε με ρίψη χημικών και φωτοβολίδων κρότου - λάμψης.
Τουλάχιστον τρεις πολίτες έχουν τραυματσιτεί, δύο εξ αυτών μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό. Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ κάνει λόγο για 14 τραυματίες αστυνομικούς.
Χάος προκάλεσαν στο Σύνταγμα οι κουκουλοφόροι
Στις 4.40 ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων άρχισε να υποχωρεί προς την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και την οδό Φιλελλήνων, ενώ στην Καραγεώργη Σερβίας η αστυνομία έκανε ντου στην Καραγεώργη Σερβίας διαλύοντας με βία διαδηλωτές που είχαν καταφύγει εκεί. Την ίδια στιγμή η περιοχή του Συντάγματος έμοιαζε σκεπασμένη από νέφος μετά από την εκτεταμένη χρήση χημικών στην οποία προχώρησε η ΕΛΑΣ
Στις 5.00 παραδόθηκε στις φλόγες το μεταλλικό μηχάνημα ανακύκλωσης στην οδό Οθωνος. Ο καπνός επέτεινε την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η ΕΛΑΣ μέχρι εκείνη την ώρα είχε προχωρήσει σε τουλάχιστον 10 προσαγωγές.
Χάος προκάλεσαν στο Σύνταγμα οι κουκουλοφόροι
Στις 5.15 και πάλι από ρίψη μολότοφ παραδόθηκε στις φλόγες το ΑΤΜ τράπεζας στην οδό Φιλελλήνων και λίγο αργότερα οι κουκουλοφόροι πυρπόλησαν εκδοτήριο της ΕΘΕΛ στη οδό Οθωνος 10, το οποίο καταστράφηκε.
Στις 5.30 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στη λεωφόρο Συγγρού, όπου κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.
Οι ταραξίες σιγά - σιγά διαλύθηκαν και στις 7 το βράδυ η ηρεμία είχε αποκατασταθεί στο κέντρο της πόλης.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν 5 άτομα, προσήχθησαν 28 και τραυματίστηκαν 38 αστυνομικοί και 3 πολίτες.
Χάος προκάλεσαν στο Σύνταγμα οι κουκουλοφόροι
Όσον αφορά στις ζημίες είναι πάρα πολύ μεγάλες, αφού οι κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες και έκλεψαν εμπορεύματα, σε δρόμους όπως η Ερμού, η Αμερικής και αλλού
ethnos.gr