4.10.11

Βενιζέλος: Δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα αν είμαστε συνεπείς

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, τόνισε την Τρίτη, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν είναι τόσο η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, αλλά η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα και να πεισθούν οι αγορές ότι η Ευρωζώνη έχει καταλήξει σε μία ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση.


Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία δεν επαρκούν τα μέτρα για το 2011 και το 2012, λέγοντας ότι αυτό δεν αληθεύει και πως δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, αρκεί να υλοποιηθούν αυτά που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην αναβολή του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, ο κ. Βενιζέλος, αφού είπε ότι ήταν μία ανοικτή πιθανότητα τις προηγούμενες ημέρες, σημείωσε ότι αυτό έγινε για τρεις λόγους:

Πρώτον, γιατί επίκειται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου,

Δεύτερον, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί ο γύρος έγκρισης των αποφάσεων για τη διεύρυνση του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και

Τρίτον, γιατί αναμένεται η έκθεση της τρόικας, η οποία είναι η βάση για την 6η δόση και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Το Eurogroup έλαβε τρεις σημαντικές αποφάσεις, σημείωσε. Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας.

Το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα που αντιστοιχούν σε εγγύηση ύψους 880 εκατ. ευρώ, σημείωσε, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup, καθώς οι όροι της είναι πολύ καλύτεροι σε σχέση με ότι είχε αρχικά ακουστεί, όπως για παράδειγμα οι εμπράγματες εγγυήσεις.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 8,5% εφέτος εξαρτάται και από τη συμβολή των πολιτών. Σε κράτος και πολίτες εναπόκειται η επίτευξη των στόχων τους επόμενους τρεις μήνες, ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, αν κάτι δεν πάει καλά, το κενό, αν προκύψει κενό, θα καλυφθεί το 2012.

Έχουμε καθυστερήσεις στα διαρθρωτικά μέτρα και δεν έχουμε ειλημμένη απόφαση σαν κοινωνία, είπε και ζήτησε «να σταματήσουν οι αντιφάσεις», καθώς, όπως είπε, «η συντριπτική πλειοψηφία είναι κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».
newsbomb