25.10.11

Προβληματικά και τα ελικόπτερα της ΕΦ Ήρθαν κι αυτά με μεταχειρισμένα εξαρτήματα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΟΛΥπιο σοβαρή απ’ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί είναι η κατάσταση με τα ιταλικά ελικόπτερα που προμηθεύτηκε πριν μερικούς μήνες η Κυπριακή Δημοκρατία. Εκτός από τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας στα οποία διαπιστώθηκε ότι φέρουν επισκευασμένα εξαρτήματα, το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζουν κι αυτά της Ε.Φ.


Το θέμα των μεταχειρισμένων εξαρτημάτων για τα ελικόπτερα Αgusta Westlant139 συζητήθηκε χθες το απόγευμα διεξοδικά σε σύσκεψη στη Γεν. Εισαγγελία και λήφθηκαν αποφάσεις για τη στάση που θα τηρηθεί έναντι του κατασκευαστή. Το κράτος θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να διασφαλίσει πως ό,τι αγόρασε είναι καινούργιο κι όχι μεταχειρισμένο. Θέση και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία αρχικά ζητούσε όπως τα ελικόπτερα επιστραφούν στην κατασκευάστρια εταιρεία.

Η κυπριακή πλευρά ετοιμάστηκε πλήρως ώστε με την άφιξη των Ιταλών αντιπροσώπων του κατασκευαστή, πιθανότατα στις 7 Νοεμβρίου, να είναι έτοιμη για σκληρές διαπραγματεύσεις. Όπως αποφασίστηκε, θα ζητηθεί επιτακτικά όπως τα εξαρτήματα που σήμερα είναι σφραγισμένα εκτός ελικοπτέρων να πιστοποιηθούν ότι είναι καινούργια και αν ανοιχτούν για έλεγχο, να ισχύει η εγγύηση ως να μην ανοίχθηκαν. Επίσης αποφασίστηκε όπως οι τρεις εγγυητικές που διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Δημοκρατίας να μην επιστραφούν.

Οι εγγυητικές είναι ύψους €9 εκατ., €3,5 εκατ. και €1,5εκατ. Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι και στα δύο ελικόπτερα που παρέλαβε η Εθνική Φρουρά παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα. Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, σε δύο από τέσσερα όμοια ηλεκτρονικά όργανα των ελικοπτέρων αναγράφεται η λέξη «repair», δηλαδή έχουν επισκευαστεί. Επίσης, ορισμένα από τα καινούργια και σφραγισμένα εξαρτήματα έχουν ημερομηνία κατασκευής πριν την ημέρα έναρξης του στησίματος των ελικοπτέρων, γεγονός που φαίνεται να παραβαίνει όρο του συμβολαίου.

Σημειώνεται ότι τρίτο ελικόπτερο της ΕΦ ανκαι βρίσκεται στην Κύπρο δεν έχει παραληφθεί, λόγω των προβλημάτων που παρουσίασαν τα άλλα ελικόπτερα, γι’ αυτό η Δημοκρατία οφείλει ποσό €11 εκατ.

Για τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας έχει καταβληθεί το ποσό των €31 εκατ. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου και ειδικά η πληρωμή €3,5 εκατ. για την αγορά μεταχειρισμένων εξαρτημάτων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 25/10/2011