3.10.11

Ιδού η πρώτη φωτογραφία της πλατφόρμας στην “Αφροδίτη”

Οι εργασίες επάνω στην πλατφόρμα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.
Όπως βλέπετε στο πάνω μέρος της πλατφόρμας υπάρχει ένα ελικοδρόμιο. Στις υπόλοιπες τρεις πλευρές κυριαρχούν τα εργαλεία και τα μηχανήματα έρευνα και εξόρυξης.
Όπως αναφέρει ο ΠΟΛΙΤΗΣ: “Από τις 15 Σεπτεμβρίου που ο «Όμηρος» έδεσε στην Αφροδίτη ώς σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλά από το συνεργείο της Noble. Και, ευτυχώς, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να τροποποιήσει ουσιαστικά τον προγραμματισμό.
Επίσημη ενημέρωση για την πορεία της γεώτρησης δεν υπάρχει, ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από την ίδια την εταιρεία, με εξαίρεση κάποιες δηλώσεις του Σόλωνα Κασίνη, διευθυντή Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου. Από τις τελευταίες πληροφορίες προκύπτει ότι το τρυπάνι έχει φθάσει σε βάθος περίπου 3.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι στο βυθό της Αφροδίτης το γεωτρύπανο έχει χωθεί περίπου 1.400 μέτρα και απέχει άλλα 2.800 μέτρα από το σημείο στο οποίο υπολογίζεται ότι βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο προγραμματισμός της Noble δεν προβλέπει σε αυτήν τη φάση προσέγγιση του κοιτάσματος, αλλά μιας περιοχής σε απόσταση περίπου 2.000 μέτρων από το κοίτασμα. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν άλλα 900 μέτρα για να προσεγγίσει το τρυπάνι το σημείο του βυθού από το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ασφαλείς πληροφορίες για τον όγκο και την ποιότητα του κοιτάσματος. Σε επόμενη φάση των εργασιών το τρυπάνι θα προχωρήσει μέχρι το κοίτασμα, ενώ σε κατοπινό στάδιο θα επιχειρηθούν και άλλες γεωτρήσεις πλησίον αυτής που πραγματοποιείται τώρα.”

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για την πορεία των ερευνών. Ήδη τα δείγματα που λαμβάνονται από τη γεώτρηση, η οποία έχει επενδυθεί με μπετόν, θα τύχουν επιστημονικών αναλύσεων σε εργαστήρια της εταιρείας στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν λεχθεί οτιδήποτε επίσημα για την ποσότητα, την ποιότητα και τις δυνατότητες εμπορίας του φυσικού αερίου.

Όπως έχει ήδη λεχθεί, τα τελικά αποτελέσματα, που θα σηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης, αναμένονται τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου.
onalert