11.10.11

Λείψανα σε Μόρα, Κιόνελι, Φλαμούδι Εικάζεται ότι πρόκειται για ΕΛΔΥΚάριους και εθνοφρουρούς

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


ΜΟΡΑ,Φλαμούδι, Κιόνελι, είναι οι τρεις περιοχές  στις οποίες βρέθηκαν πρόσφατα οστά Ελληνοκυπρίων και ίσως και ελλαδιτών αγνοουμένων. Στη Μόρα βρέθηκαν συνολικά οκτώ λείψανα σε κοίτη ποταμού και εικάζεται ότι πρόκειται για οστά εθνοφρουρών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ίσως οι εθνοφρουροί να σκοτώθηκαν όταν έσπασε η αμυντική γραμμή κατά την περίοδο της δεύτερης τουρκικής εισβολής που άρχισε στις 14 Αυγούστου 1974, ή ακόμη και να συνελήφθησαν από τους Τούρκους.

Δεν αποκλείεται οι εθνοφρουροί, ειδικά αν δεν κατάγονταν από τα γύρω χωριά, να μη γνώριζαν ότι η περιοχή στην οποία βρισκόταν ήταν η Μόρα -που ήταν τουρκοκυπριακό χωριό- και να εγκλωβίστηκαν αρχικά και στη συνέχεια να συνελήφθησαν και να δολοφονήθηκαν. Εξάλλου, στο Κιόνελι βρέθηκαν πέντε λείψανα, τα οποία δεν αποκλείεται να ανήκουν σε στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, αξιωματικοί και άνδρες της οποίας προέλεσαν προς το Κιόνελι μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974. Άνδρες της ΕΛΔΥΚ βρέθηκαν σε κάποιο στάδιο σε ναρκοπέδιο, στο οποίο είχαν απώλειες. Στόχος των ΕΛΔΥΚάριων ήταν η απόκρουση της εισβολής αλλά, κατόπιν διαταγών, βρέθηκαν να επιχειρούν με στόχο να εξουδετερώσουν τον τουρκοκυπριακό θύλακα του Κιόνελι, όπου είχαν απώλειες σε έμψυχο υλικό. Σημειώνεται ότι γονείς και συγγενείς Ελλαδιτών αγνοουμένων δεν έδωσαν δείγμα αίματος για σκοπούς αναγνώρισης με τη μέθοδο DΝΑ, παρά τις εκκλήσεις που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τρίτη περιοχή που μέχρι στιγμής βρέθηκαν δύο λείψανα είναι το Φλαμούδι, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των κατεχόμενων χωριών Δαυλός και Ακανθού. Εκτιμάται ότι πρόκειται για τα οστά νεαρών εθνοφρουρών οι οποίοι παρέμειναν στην περιοχή για μερικές μέρες μετά την έναρξη της δεύτερης εισβολής.Κάποιοι από τους εθνοφρουρούς διέφυγαν, τότε, με βάρκες από την Ακανθού, από όπου κινήθηκαν προς τον Απόστολο Ανδρέα και στη συνέχεια πέρασαν στις υπό τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς περιοχές.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 11/10/2011