12.10.11

«Πιστώσεις για κάλυψη απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών στο Α.Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ζητά η κ. Περλεπέ»


Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, κατέθεσε ως αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου την επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Α.Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, με την οποία ζητείται να δοθούν οι πιστώσεις για προσλήψεις του απόλυτα απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών στο ανώτατο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα (μαζί με το παράρτημα Θηβών) αφού, με βάση αυτές που εγκρίθηκαν για το εκπαιδευτικό έτος 2011-2012, δεν μπορεί να εκπληρωθεί το εκπαιδευτικό έργο.

Συγκεκριμένα, και με βάση τα στοιχεία που παραθέτουν και οι εκπαιδευτικοί στην επιστολή τους, οι πιστώσεις που δόθηκαν στo Α.Τ.Ε.Ι Χαλκίδας για το έτος 2009-2010 κάλυπταν 170 διδάσκοντες πλήρους ωραρίου, οι πιστώσεις για το έτος 2010-2011 κάλυπταν 119 και για το τρέχον εκπαιδευτικό έτος και με δεδομένα την μεγάλη έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού ( υπάρχουν τμήματα με μόλις 3 μόνιμα μέλη Ε.Π.) συμπεριλαμβανομένου του τμήματος των Θηβών, δόθηκαν πιστώσεις μόνο για 56 διδάσκοντες πλήρους ωραρίου.

«Προτάσεις και παρατηρήσεις της  κ.  Περλεπέ στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ και τους Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας». 


Η βουλευτής  Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, κατά την ομιλία της στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης Αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Ο εξορθολογισμός στη λειτουργία και του ΕΣΥ και των φορέων κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας είναι προϋπόθεση της ίδιας της ύπαρξης και της αντοχής τους απέναντι στις πιέσεις της κρίσης και στις προσπάθειες της επιβολής του  “ιδιωτικού” πάνω στο “δημόσιο”.
Για να μπορέσει να αντέξει το κράτος πρόνοιας και κατ’ επέκταση το κράτος δικαίου οι δομές και οι συνθήκες που το συγκροτούν, πρέπει να αναδιαταχθούν ώστε να αντέξουν, αποτινάσσοντας στρεβλώσεις και αγκυλώσεις που κουβαλούσαν επί δεκαετίες.
Έτσι, με το νομοσχέδιο γίνεται το αυτονόητο: Ομοειδείς μονάδες θα διοικούνται πλέον από ένα διοικητικό συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνονται και οικονομίες κλίμακας, αλλά θα υπάρχει και ενιαία λογική στη λειτουργία τους με προφανή συνέπεια την αλληλοκάλυψη αναγκών και κενών των επιμέρους δομών. Γίνεται δε απολύτως σαφές από τα άρθρα του νομοσχεδίου ότι, τα εργασιακά δικαιώματα του υπηρετούντος προσωπικού δεν θίγονται από αυτή τη συνένωση. 
 
Όσον  αφορά τα Κέντρα Αποκατάστασης, η  υπαγωγή τους στο ΕΣΥ και στα  κατά τόπους γενικά νοσοκομεία, δημιουργεί δυνατότητες για καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασθενείς που μέχρι τώρα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Ωφέλειες, βεβαίως, απ’ αυτήν την ένταξη προκύπτουν και για το ΕΣΥ με τις εισροές από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ζήτημα  επιβίωσης για το προνοιακό μας  σύστημα, επίσης, είναι η δημιουργία του Ενιαίου Εθνικού Μητρώου  Δικαιούχων Παροχών. Θα γνωρίζουμε ποιος  και ποιας κατηγορίας δικαιούται ποια παροχή και ποιο επίδομα. Η διαδικασία απόδοσης των παροχών γίνεται  πλέον με λεπτομερή διατύπωση, με σαφήνεια και με διαφάνεια. Έτσι, θα εκλείψουν τα φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών από ευθύνη της κρατικής γραφειοκρατίας, αλλά και δεν θα γίνεται πλέον χρήση αυτών των παροχών από ανθρώπους που δεν τις δικαιούνται. Γιατί, όταν κάποιος κατορθώνει να καρπωθεί κάτι το οποίο δεν δικαιούται, κάποιος άλλος που το έχει πραγματικά ανάγκη το στερείται.
Οι υπηρεσίες  υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας  του κράτους, προσαρμοσμένες, θωρακίζονται, ώστε να αντέξουν και κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά από αυτήν.
 Είναι  πολύ θετικό το ότι προστέθηκε, στο άρθρο 15 και θα υπάρξει,  υποδιοικητής στα ΚΕΚΥΚΑΜεΑ, για την καλύτερη λειτουργία τους, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχή στο νομοσχέδιο.
Είμαι, όμως, αντίθετη - και η γνώμη της  ΟΚΕ είναι ίδια με αυτήν που έχω διατυπώσει και εγώ στην Επιτροπή- σε ό,τι αφορά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Θεωρώ ότι όλοι οι γιατροί στο δημόσιο Σύστημα Υγείας θα πρέπει να έχουν τις ίδιες εργασιακές σχέσεις. Οι πανεπιστημιακοί πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν απογευματινό ιατρείο, όπως κάνουν και οι γιατροί του ΕΣΥ, μέσα στο νοσοκομείο και έτσι και να φορολογούνται και να αποδίδουν στο νοσοκομείο το κομμάτι που αναλογεί στο νοσοκομείο, αλλά και στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας».