7.10.11

Το Πίρι Ρέις έφυγε, αλλά η τουρκική πρόκληση συνεχίζεται...


Μπορεί το Πίρι Ρέις να εγκατέλειψε την κυπριακή ΑΟΖ (όπου διεξήγαγε ανενόχλητο έρευνες επί μια εβδομάδα), όμως η καταπάτηση της κυπριακής κυριαρχίας συνεχίζεται... Τη σκυτάλη πήραν τώρα τα νορβηγικά πλοία Thor Beamer και Bergen Surveyor, που από χθες κινούνται δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή όπου κινήθηκε και το "Πίρι Ρέις" πριν λίγες ημέρες.


Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου είχε εκδοθεί τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX)για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών για λογαριασμό της Τουρκίας μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από τα νορβηγικά ερευνητικά πλοία BERGEN SURVEYOR, SHARONA, GLOMAR VENTURE και THOR BEAMER. Η εξαγγελθείσα περιοχή ερευνών (βλ. χάρτη παρακάτω, κίτρινη περιοχή) αποτυπώνει τις τουρκικές παράνομες αξιώσεις για ορισμό της τουρκικής ΑΟΖ χωρίς να ληφθεί υπόψη το Καστελλόριζο, ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου (τα σωστά όρια ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου αποτυπώνονται με λευκές γραμμές).



Στο χάρτη παραπάνω φαίνεται ότι τα ερευνητικά σκάφη Thor Beamer και Bergen Surveyor, αφού κινήθηκαν επί τρεις περίπου εβδομάδες "σεμνά" κοντά στις τουρκικές ακτές (κίτρινα στίγματα βορείως Κύπρου), μετακινήθηκαν και χθες αργά το βράδυ κινούνταν δυτικά της Πάφου, σε περιοχή σαφώς εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα η χαμηλή ταχύτητά τους (5,2 κόμβοι) υποδεικνύει ότι πιθανώς τις ώρες που δόθηκαν τα απεικονιζόμενα στίγματα διενεργούσαν έρευνες.

Είναι περιττό να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι οι τουρκικές ενέργειες αποσκοπούν στη de facto ακύρωση της κυπριακής ΑΟΖ, και μάλιστα σε σημείο που δεν αμφισβητεί ισραηλινά συμφέροντα (το οικόπεδο "Αφροδίτη" εντοπίζεται με κύκλο στα όρια κυπριακής και ισραηλινής ΑΟΖ), ώστε να μην προξενήσει ισραηλινή αντίδραση. Έτσι η Κύπρος αντιμετωπίζει την τουρκική πρόκληση μόνη της, αφού και η Ελλάδα είναι απούσα, καθιστώντας κάθε σκέψη για ένοπλη παρεμπόδιση της τουρκικής πειρατείας ουτοπική. Τουλάχιστον όμως θα έπρεπε οι τουρκικές ενέργειες να καταγγελθούν σε όλα τα διεθνή fora, με τους υψηλότερους τόνους.

Επιπλέον, καλό θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση, που παρακολουθεί εκ του μακρόθεν αυτή την προκλητική καταπάτηση της κυπριακής κυριαρχίας, να προετοιμάζεται για το επόμενο σκέλος της τουρκικής πρόκλησης: τις εξαγγελθείσες έρευνες νοτίως του Καστελλορίζου που περιλαμβάνονται στην ίδια NAVTEX. Εκεί θα είναι πλέον αδύνατο να σφυρίξουμε αδιάφορα...

ενκρυπτώ