2.10.11

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Οι μπράβοι του Ερντογάν



Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com


σκηνή δεν είναι από ταινία... Είναι η πραγματικότητα χωρίς την προσθήκη ή την αφαίρεση ενός νι. Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι μπράβοι του Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς λόγο και αιτία, έσπασαν στο ξύλο τους υπεύθυνους της Ασφάλειας του ΟΗΕ, επειδή οι τελευταίοι ως όφειλαν και εκτελώντας διαταγές των ανωτέρων τους, δεν επέτρεψαν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας και τη συνοδεία του να εισέλθουν στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης από είσοδο που ήταν κλειστή για λόγους ασφάλειας των ξένων ηγετών.


Οι φρουροί του ΟΗΕ, με ευγένεια εξήγησαν στους μπράβους του Ερντογάν ότι πρέπει να εισέλθουν από άλλη είσοδο και ότι ο 4ος όροφος όπου έγινε το επεισόδιο θα είναι κλειστός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Όσοι ήταν παρόντες έφριξαν για το γεγονός ότι ο Ερντογάν, που ήταν εκεί και είδε την επίθεση των φρουρών του εναντίον των «κυανόκρανων», μειδίασε με ικανοποίηση και ως ηγέτης... υπερδύναμης αναχώρησε θριαμβευτικά.

Το επεισόδιο, που έχει προστεθεί σε πολλά παρόμοια, επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν -και δεν τους έδινε σημασία κανείς- πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα. «Πάσχει από το σύνδρομο της υπεροψίας», έγραφε Αμερικανός διπλωμάτης στην Κοντολίζα Ράις το 2006, και κάθε φορά που δεν γίνεται το δικό του πλημμυρίζει από οργή με αποτέλεσμα να παίρνεις αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής.

Οι συνάδελφοι στον ΟΗΕ θυμήθηκαν ένα άλλο περιστατικό στο συνέδριο που διοργανώνει κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Όταν έφτασε ο Ερντογάν και οι μπράβοι του στο ξενοδοχείο «Σέρατον» είχε ξεκινήσει η δεξίωση και η φρουρά παρακάλεσε να εισέλθουν από την κεντρική είσοδο. Η απάντηση διά στόματος Ερντογάν ήταν «όχι» και έδωσε διαταγή για αποχώρηση.

Από τότε αρνείται να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους ότι είδε στους διαδρόμους του ΟΗΕ τον κ. Κλίντον και δεν τον χαιρέτησε. Η συμπεριφορά του, οι συχνές εκρήξεις του εναντίον πολιτικών του αντιπάλων, συνεργατών του και δημοσιογράφων, το πρόβλημα κλειστοφοβίας που σύμφωνα με τις μαρτυρίες τον «τρελαίνει», είναι σοβαρά ζητήματα που πρέπει να τα γνωρίζουν -ιδιαίτερα οι Έλληνες και Κύπριοι διπλωμάτες- ώστε να δύνανται να ανταποκριθούν κατάλληλα. Αρκετές φορές οι άνθρωποι που κυριαρχούνται από υπεροψία και κλειστοφοβία μετατρέπονται σε άβουλα άτομα. Όμως, όταν ξεπεράσουν το πρόβλημα έχουν ανάγκη να αποδείξουν ότι ελέγχουν την κατάσταση, ότι ηγούνται, ότι δίνουν εντολές, ότι αποφασίζουν.

Ο Ερντογάν έχει πείσει τον εαυτό του ότι είναι ο ηγέτης της περιοχής μας. Όπως είπε και στον πρόεδρο Ομπάμα έχει δικαιώματα(!) στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου κυριαρχεί ως γνωστό το Ισραήλ. Στο τρικυμισμένο του μυαλό πρέπει να είναι ο κυρίαρχος της περιοχής. Δεν θα κάνει καμία έκπτωση επειδή θεωρεί πως η Ελλάδα και η Κύπρος θα φοβηθούν και θα υποκύψουν. Βέβαια, ο μεγάλος του φόβος και το μεγάλο του πρόβλημα είναι το Ισραήλ. Και μέσα στην τρέλα που τον κυριαρχεί σίγουρα γνωρίζει πως ο Νετανιάχου δεν είναι Παπανδρέου...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Μα είναι δυνατόν κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας να κάθεστε και να ακούτε τις «φιλοσοφίες» της κυρίας Πραξούλας, η οποία -εάν περνούσε από το χέρι της- θα επέβαλλε και σήμερα το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν το οποίο, ως γνωστό, και ο ίδιος πιστεύατε ότι παρέδιδε ουσιαστικό έλεγχο του νησιού στους Τούρκους; Ελπίζω κύριε Πρόεδρε ότι θα της δείξετε σύντομα την πόρτα της εξόδου...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Είναι κάποια τέκνα φιλοβρετανών πληροφοριοδοτών που συνεχίζουν το έργο των πατεράδων τους, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει δωρεάν κατοικίες από τον βρετανικό κατοχικό στρατό, ως αντάλλαγμα για τα καρφώματα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ... Πρέπει να φροντίσετε να επιστραφεί η κρατική αυτή περιουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία κύριε Πρόεδρε. Άμεσα. Και να πληρώσουν και ενοίκιο για όλα αυτά τα χρόνια της εκμετάλλευσης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κρίμα οι τόσες διαδηλώσεις έξω από το Λευκό Οίκο και την έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους και τον αγώνα τους. Ο κ. Αμπάς, Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ισχυρίστηκε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι μόνο η Παλαιστίνη είναι κατεχόμενη πατρίδα. Βέβαια ψεύδεται και το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, αλλά επέλεξε να ικανοποιήσει το νέο προστάτη του, τον πρωθυπουργό της κατοχικής Τουρκίας. Μου είπαν πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που βρισκόταν επίσης στην αίθουσα, δεν χειροκρότησε και απογοητευμένος αποχώρησε μετά από λίγο. Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια...
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 02/10/2011