21.10.11

Κατασκοπεία εις βάρος του ΓΕΕΦ από τη ΜΙΤ – Υπάρχει κουλτούρα ασφαλείας;


Άλλο ένα σοβαρό περιστατικό κατασκοπείας της ΜΙΤ εις βάρος του ΓΕΕΦ φαίνεται ότι πήγε να στηθεί εις βάρος της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στελέχη της Εθνικής Φρουράς που παραβιάζουν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου.
Η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος” αποκάλυψε ότι στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς, πήγε στα Κατεχόμενα για ψώνια, με αποτέλεσμα να του στηθεί παγίδα από την τουρκική ΜΙΤ. Τον συνέλαβαν για κλοπή και για να τον ελευθερώσουν του ζήτησαν να γίνει κατάσκοπος της Τουρκίας!

Δε χρειάζεται να πούμε ότι και οι Ελλαδικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να εκπαιδεύσουν αρτιότερα το προσωπικό τους, ειδικά τους κληρωτούς, περνώντας τους την κουλτούρα ασφαλείας. Είναι κωμικοτραγικό να βλέπει κανείς αλλοδαπούς πλανόδιους πωλητές έξω από την πύλη του ΥΠΕΘΑ, τους σκοπούς (ευτυχώς τα όποια περιστατικά είναι ελάχιστα) επί της Μεσογείων να μην φέρουν με τον προβλεπόμενο τρόπο τον οπλισμό τους, τον κάθε τυχαίο να σηκώνει βίντεο από στρατόπεδα (χωρίς τουλάχιστον να λαμβάνει τις στοιχειώδεις πρόνοιες να μην περιλαμβάνονται στα πλάνα ευαίσθητα σημεία ή εγκαταστάσεις) από το κινητό του στο Youtube, τους εξοδούχους να δίνουν στοιχεία, περιστατικά και ονόματα στους μεταξύ τους ανέμελους διαλόγους στις καφετέριες και πολλά άλλα.
Η ίδια λογική θα πρέπει να περάσει και στις παραμεθόριες μονάδες όπου έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί ουκ ολίγα φαινόμενα προσπάθειας συλλογής πληροφοριών.
Είναι καιρός να πάρουμε κάποια θέματα στα πολύ σοβαρά επιτέλους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Στρατιώτες και αξιωματικοί στα χέρια της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Λευκωσία: Στρατιώτης που υπηρετεί σε νευραλγική υπηρεσία της Εθνικής Φρουράς, πήγε στα κατεχόμενα για ψώνια. Σε κάποιο κατάστημα, πράκτορες της ΜΙΤ, της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, βάζοντας ένα πουκάμισο στην τσάντα του τον συνέλαβαν για κλοπή. Επί 24 ώρες τον ανέκριναν και τελικά, «με δέλεαρ την απελευθέρωση του χωρίς να καταγραφεί η σύλληψη, έτσι ώστε να μην έχει συνέπειες από την Ε.Φ. αλλά και παροχή άλλων κινήτρων, όπως χρήματα, του ζήτησαν να γίνει κατάσκοπος».
Αυτή την πρόσφατη περίπτωση περιγράφει ο αρχηγός ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, σε έγγραφο – διαταγή του προς τους Διοικητές και Διευθυντές Υπηρεσιών της Ε.Φ. υποδεικνύοντάς τους ότι αυτή η στημένη υπόθεση δεν είναι η μοναδική και ότι «η Διεύθυνση Πληροφοριών σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια με την ασφάλεια και την αντικατασκοπία τμήματα, κατέγραψε αποδεδειγμένα αρκετά περιστατικά τέτοιας μορφής».
Η διαταγή εστάλη στους διοικητές για να τους υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στα κατεχόμενα διότι κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν στα χέρια πρακτόρων της ΜΙΤ, που καραδοκούν και που επιδιώκουν τη σύλληψη τους, με στημένες υποθέσεις.
Ο Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης στη διαταγή του, ζητά από τα μόνιμα στελέχη της Ε.Φ. να εμποδίζουν ακόμα και τη μετάβαση μελών των οικογενειών τους στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνουν, να ειδοποιούν αμέσως το ΓΕΕΦ.