1.10.11

Γαβγίζει αλλά δεν… δαγκώνει

Υπερτερεί σε ανθρώπους, αλλά όχι και σε μέσα η Τουρκία στο στρατιωτικό τομέα

Παρόλο που προσπαθεί να εμφανιστεί στρατιωτικά σαν η πρώτη δύναμη σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, η Τουρκία δεν έχει τα πλωτά ή πτητικά μέσα για να χαρακτηριστεί ως τέτοια, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Τουρκία υπερέχει, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο σε τυχόν σύγκρουση


Η Τουρκία δεν είναι η μεγαλύτερη χώρα σε στρατιωτικά μεγέθη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για το 2011, με εξαίρεση την αριθμητική υπεροχή της στο Ναυτικό, καθώς Αίγυπτος, Ιράν και Συρία υπερτερούν σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με έρευνα του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, με θέμα «Τουρκία και συσχετισμοί δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Όσον αφορά το συσχετισμό δυνάμεων Τουρκίας - Ελλάδας, το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών αναφέρει ότι μια εφ’ όλης της ύλης σύγκριση με την Ελλάδα παρουσιάζει την Τουρκία να υπερέχει σε ανθρώπινο δυναμικό, σε άρματα μάχης και σε μαχητικά αεροσκάφη και στο Ναυτικό.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι «οι αριθμητικές αναλογίες από μόνες τους δεν είναι επαρκείς για να εξαχθεί το συμπέρασμα ποιος, σε μια ελληνοτουρκική σύγκρουση, θα επικρατήσει».
Αναφέρει επίσης ότι «η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία, καθώς και προοπτικές, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυσή της ως διπλωματική και στρατιωτική δύναμη στο μέλλον».

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους

Όσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Κέντρο, το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών, ήτοι 523.000, ενώ η Τουρκία 510.000 και η Αίγυπτος 468.500. Η Ελλάδα είναι έβδομη στη σειρά, με ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό 139.936 ατόμων.

Σε άρματα μάχης η Συρία διαθέτει περισσότερα από την Τουρκία, ήτοι 4.950, έναντι 4.563 τουρκικά. Η Ελλάδα με 1590 άρματα είναι έκτη.

Στην Αεροπορία, σε αριθμό μαχητικών αεροσκαφών υπερτερούν η Συρία με 565, η Αίγυπτος με 555 και το Ισραήλ με 460. Η Τουρκία είναι στην τέταρτη θέση με 426. Η Ελλάδα είναι στην εβδόμη θέση με 303 μαχητικά.

Στη θάλασσα μια σχετική υπεροχή

Στο Ναυτικό, όπως αναφέρει το Κέντρο, η Τουρκία υπερέχει αριθμητικά έναντι των άλλων χωρών σε προσωπικό, αριθμό υποβρυχίων, φρεγατών, κορβετών, σκαφών ναρκοπολέμου και αποβατικών. Η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ναυτικά μέσα. Ακολουθούν η Αίγυπτος και το Ισραήλ, που υπερτερούν σε περιπολικά. Η Κύπρος, εκτός από 4 περιπολικά, δεν διαθέτει άλλα αξιόλογα ναυτικά μέσα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, τα ναυτικά μέσα που διαθέτει η Τουρκία, δεδομένης και της μεγάλης έκτασης του παραλιακού της μετώπου, δεν είναι επαρκή για να αντιμετωπίσει σοβαρές και ταυτόχρονες προκλήσεις από διάφορες κατευθύνσεις.

Αναφέρει, επίσης, ότι ούτε η Τουρκία, ούτε οι άλλες χώρες της περιοχής έχουν τα μέσα να διεξαγάγουν με αποτελεσματικότητα μακράς διάρκειας ναυτικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις τους, και να είναι εκτεθειμένες στην επάκτια άμυνα και στην Αεροπορία της αντίπαλης πλευράς.
sigmalive.