8.10.11

Κυρίαρχη η ισραηλινή παρουσία στη Μεσόγειο


Κυρίαρχη η ισραηλινή παρουσία στη Μεσόγειο
Κι άλλα σκάφη του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ ετοιμάζονται να καταπλεύσουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακόμα εντονότερη καθιστά το Ισραήλ την παρουσία και την δραστηριότητά του στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στα οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που συγκεντρώνει στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, προστατεύοντας τις συνεχιζόμενες έρευνες στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, απευθύνει μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει το χωροφύλακα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ισραηλινά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα σχεδιάζουν νέες διελεύσεις από το οικόπεδο 12, που εφάπτεται των ισραηλινών οικοπέδων, και όπου η NobleEnergy συνεχίζει χωρίς προβλήματα την ερευνητική γεώτρηση. Μετά την τοποθέτηση βαλβίδων ασφαλείας, το τρυπάνι της εταιρείας έχει αρχίσει ξανά δουλειά και κατεβαίνει σε ολοένα και μεγαλύτερο βάθος. Όπως μεταδίδεται από το Ισραήλ, στόχος της δραστηριότητάς του είναι να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας όσον αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή.
Κυρίαρχη η ισραηλινή παρουσία στη Μεσόγειο
Το αεροπλανοφόρο της Ρωσίας "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" καταπλέει το Νοέμβριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην περιοχή παραμένει έντονη η στρατιωτική παρουσία και άλλων ενδιαφερόμενων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Βρετανία. Σε λιγότερο από δύο μήνες καταπλέει και αρμάδα του ρωσικού στόλου, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» που θα αποπλεύσει αρχές Νοεμβρίου από τη Θάλασσα Μπάρεντς. Η διάρκεια της αποστολής του θα είναι τρεις μήνες, και θα συνοδεύεται από έξι ακόμα σκάφη, αντιτορπιλικά, φρεγάτες και πλοία υποστήριξης. Το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» μεταφέρει, εκτός από 23 αεροσκάφη Sukhoi και 17 ελικόπτερα Ka-27, και μεγάλο αριθμό πυρηνικών κεφαλών.

Και όλα αυτά καθώς η τουρκική πλευρά προαναγγέλλει, με τη σειρά της, νέες κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα επαναδραστηριοποιηθεί το σεισμογραφικό Πίρι Ρέϊς, το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για ανεφοδιασμό. Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, έχει προαναγγείλει την δράση του, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το κατοχικό καθεστώς για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.

Εξάλλου, στην εικόνα της δραστηριοποίησης στην περιοχή βρίσκεται και νορβηγικό ερευνητικό πλοίο που έχει εκμισθωθεί από την Τουρκία και το οποίο κινείται νοτίως της Κύπρου, μεταξύ Πάφου – Λεμεσού, και στο τρίγωνο Κύπρου – Κρήτης – Τουρκίας, περιοχή όπου αναμένεται ότι η Άγκυρα θα διενεργήσει τις γεωτρήσεις της.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/26264