5.10.11

Καστανίδης: Δεν χρειαζόμαστε την τρόικα για να καταστραφούμε

Την πλήρη αντίθεσή του με την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Κστανίδης, τονίζοντας ότι «εάν η τρόικα είναι να ζητεί μέτρα που μειώνουν το βιοτικό επίπεδο σε πρωτόγνωρα επίπεδα για ευρωπαϊκή χώρα, τότε δεν έχουμε την ανάγκη των δανειστών».
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, ερωτηθείς για τα μέτρα ανέφερε: "Υπάρχουν λοιπόν μέτρα που θα έπρεπε να έχουμε πάρει έτσι ή αλλιώς

. Αλλά υπάρχουν και μέτρα που έρχονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και οδηγούν σε μια μη αποδεκτή κατάσταση στο βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού. Εάν η τρόικα είναι να ζητεί μέτρα που μειώνουν το βιοτικό επίπεδο σε πρωτόγνωρα επίπεδα για ευρωπαϊκή χώρα, τότε δεν έχουμε την ανάγκη των δανειστών. Μπορούμε να στραφούμε στον ελληνικό λαό – και ίσως είναι μια ιδέα που πρέπει να έχουμε προ οφθαλμών – και να του πούμε πολύ καθαρά: τα έσοδά μας είναι 54 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες μας πρέπει να είναι το ίδιο και όχι 110 δισ. που είναι σήμερα. Άρα λοιπόν μπορούμε να πάμε, αν θέλετε, σε όσες δαπάνες είναι τα έσοδά μας και αυτό σημαίνει ότι απεξαρτώμεθα από τις δανειακές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε εμείς συνείδηση ότι μόνοι μας έχουμε επιλέξει το σοβαρότατο χαμήλωμα του βιοτικού επιπέδου".

"Αλλά στέλνω και ένα μήνυμα προς την τρόικα: εάν είναι να υποβαθμίσουν το βιοτικό μας επίπεδο, εξαρτώντας μας από δανειακές ανάγκες, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας, χωρίς δανειακή εξάρτηση", πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τον αν μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τόνισε: "Αυτό όχι. Και δεν θα πρέπει να γίνει".

Όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις τόνισε ότι δεν μπορούν να καταργηθούν. "Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το Σύνταγμα, να πάμε σε παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων που οι δανειστές ζουν στη χώρα τους. Αυτό θα ήταν η άμετρη εξαθλίωση του πολιτικού μας συστήματος, εάν δεχόμασταν να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι είναι ένας θεσμός δημοκρατικός και συνταγματικά κατοχυρωμένος ή ακόμη και η μείωση του επιπέδου της ΕΓΣΣΕ που καθορίζει τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ", σημείωσε.
enet