29.10.11

Κίνδυνος πολύμηνης διακοπής των γεωτρήσεων στη Κύπρο!



Το Ισραήλ πιέζει τη Noble Energy να ολοκληρώσει τη γεώτρηση στο κοίτασμά του “Ταμάρ” μέσα στα χρονικά όρια που έχουν συμφωνηθεί κι αυτό ενδέχεται να προκαλέσει τη διακοπή των γεωτρήσεων στο κυπριακό οικόπεδο “Αφροδίτη”,τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος αν οι ισραηλινοί επιμείνουν στην απαίτησή τους για ακριβή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων της γεώτρησης στο “Ταμάρ”,τότε “είτε θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία στο «Αφροδίτη», με τροποποίηση των τεχνικών όρων της συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε διακοπή της διαδικασίας με την ολοκλήρωση της γεώτρησης αλλά χωρίς την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων δοκιμών, ώστε να υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα.
Και επανέναρξή της σε μερικούς μήνες. Πράγμα που ανατρέπει ενδεχομένως τις σκέψεις της κυβέρνησης για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, αφού σε διάφορες περιπτώσεις από την υπουργό Εμπορίου και όχι μόνο, δηλωνόταν ότι ο δεύτερος γύρος θα γίνει μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης της Noble”.



Η εταιρεία έχει στείλει το μήνυμα στη κυβέρνηση της Κύπρου και ζητά ουσιαστικά βοήθεια ώστε να πειστεί το Ισραήλ να δώσει παράταση. Είναι βέβαιο ότι το θέμα θα τεθεί στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο.

Το πρόβλημα ξεκίνησε προ μηνών, λόγω τεχνικών προβλημάτων στην άλλη πλατφόρμα - την Pride North America - που οδήγησε σε μετακινήσεις πλατφορμών, αλλαγές σημείων γεώτρησης και τις συνεπακόλουθες καθυστερήσεις. Οι δυνατότητες της άλλης πλατφόρμας, που διαθέτει στην περιοχή, της Sedco Express, αξιοποιούνται ήδη στο μέγιστο βαθμό και δεν υπάρχει περιθώριο από εκεί, ενώ είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστεί άλλη πλατφόρμα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. 




Από την πλευρά του, το Ισραήλ θέλει να τηρηθούν με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα εξασφάλισης φυσικού αερίου από το Ταμάρ, για την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, κυρίως λόγω των προβλημάτων με τον αγωγό από την Αίγυπτο. 

Να σημειωθεί ότι, κάθε φορά που διακόπτεται η παροχή από την Αίγυπτο, κυρίως λόγω δολιοφθορών, αυξάνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού και στο Ισραήλ προσμετρούν τις επιπτώσεις αυτές στην οικονομία.


onalert