11.10.11

Ο ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράκ καλούνται να προβούν σε πλήρη καταστροφή του αποθέματος βιολογικών και χημικών όπλων που διαθέτουν. (Η Τουρκία ;;;;;)


Ψήφισμα για την «αντιμετώπιση βιολογικών και χημικών απειλών», με το οποίο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράκ καλούνται να προβούν σε πλήρη καταστροφή του αποθέματος χημικών όπλων που διαθέτουν, υιοθέτησε, σήμερα, Δευτέρα, ομόφωνα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζει στο Βουκουρέστι.


Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ντέιβιντ Σκοτ, στην τοποθέτησή του στις εργασίες της συνεδρίασης επισήμανε ότι το ψήφισμα αυτό αποτελεί ένα σήμα πως θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των χημικών και βιολογικών απειλών.

«Η βελτίωση των μέτρων και των μηχανισμών ασφαλείας είναι σημαντική κι έχει έρθει η ώρα για να γίνει αυτό. Τυχόν βιολογική επίθεση θα έχει πολλά θύματα, θα έχει ψυχολογικές συνέπειες στους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη και θα έχει, επίσης, επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Με το υιοθετηθέν ψήφισμα καλούνται οι ΗΠΑ, η Ρωσική Ομοσπονδία και το Ιράκ να καταστρέψουν το δηλωμένο απόθεμα χημικών όπλων που διαθέτουν κατά τρόπο υπεύθυνο και άμεσα.

Το ψήφισμα απευθύνει, επίσης, έκκληση προς όλες εκείνες τις χώρες που δεν έχουν δηλώσει πως κατέχουν χημικά και βιολογικά όπλα να το πράξουν και να τα καταστρέψουν άμεσα, αλλά και προς όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να στηρίξουν τις προσπάθειες κατά της απειλής των βιολογικών και χημικών όπλων και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν τρομοκρατικών απειλών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
infognomon politics