8.10.11

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Μισθός δημοσίου υπαλλήλου 34,78 ευρώ!

Η κρίση έφερε τα μέτρα και τα μέτρα έφεραν το αδιέξοδο. Και η απόγνωση εργαζομένων που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα αρχίζει να φαίνεται το τελευταίο δίμηνο, με τις μειωμένες μισθοδοσίες που ελέω τρόικας και δανεισμού δίνονται στους υπαλλήλους. Πολλοί από τους οποίους ούτε καν που υπολόγιζαν πόσο λίγα χρήματα θα πάρουν στο χέρι. Και όταν το συνειδητοποίησαν απορούσαν για το πώς θα τη βγάλουν όλο το μήνα.
Το ίδιο... πέσαμε κι εμείς από τα σύννεφα, όταν μία γυναίκα υπάλληλος παρέδωσε στην εφημερίδα "Κόσμος" της Πάτρας, το χαρτί της μισθοδοσίας της, το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα αποκρύπτοντας το τμήμα που αναφέρεται στα στοιχεία της. Δείχνουμε, όμως, το επίμαχο τμήμα που είναι και το σημαντικό αναφορικά με τα πόσα χρήματα εισέπραξε η ίδια από την υπηρεσία της για όλο τον μήνα εργασίας. Μόλις... 34,78 ευρώ!

Πρόκειται για εργαζόμενη στην Πολεοδομία της Πάτρας. Ο κανονικός μισθός της ανέρχεται (όπως άλλωστε αναγράφεται και στο έγγραφο που παρουσιάζουμε) στα 1.251,44 ευρώ. Αυτό είναι το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών της από την υπηρεσία, στην οποία απασχολείται εδώ και επτά περίπου χρόνια. Όπως μας είπε η ίδια, την τελευταία διετία πληρώνει τις δόσεις για ένα δάνειο που είχε πάρει. Κάθε δόση ανέρχεται στα 400 ευρώ περίπου για κάθε μήνα και αυτό το χρηματικό ποσό αφαιρείτο από τη μισθοδοσία της. Δηλαδή από τα 1.251,44, οι αποδοχές της έπρεπε να είναι γύρω στα 850 ευρώ. Όμως είναι και οι νόμιμες κρατήσεις (ασφάλιση κ.λπ.) αλλά τον προηγούμενο μήνα προστέθηκαν και οι μειώσεις που η τρόικα αποφάσισε να γίνουν σε όλο τον δημόσιο τομέα. Έτσι οι συνολικές κρατήσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση αγγίζουν, όπως φαίνεται στη μισθοδοσία, τα 1.21674 ευρώ. Και το τελικό πληρωτέο ποσό δεν ξεπερνά τα... 34,78 ευρώ!
«Δηλαδή εγώ τώρα πώς θα ζήσω όλο τον μήνα; Πήρα 34,78 ευρώ στο χέρι για να πληρώσω ενοίκιο σπιτιού, ρεύμα, νερό και τη δόση της εφορίας; Και για να ψωνίσω για να συντηρηθώ; Μα είναι δυνατόν; Θέλουν να μας κάνουν κλέφτες;», αναρωτιέται η συγκεκριμένη εργαζόμενη. Και δεν είναι η μοναδική αλλά απλώς ένα ενδεικτικό παράδειγμα από ό,τι συμβαίνει αυτήν την περίοδο σε πολλά ελληνικά σπίτια δημοσίω υπαλλήλων.

Λιμενικός πήρε... 88 ευρώ!
Ένας άνδρας, ο οποίος υπηρετεί στο κεντρικό λιμεναρχείο της Πάτρας, αποτελεί μια ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση. Παρέλαβε το ενημερωτικό χαρτί της μισθοδοσίας του, με το οποίο τον ενημέρωναν ότι το καθαρό πληρωτέο χρηματικό ποσό από το μισθό του για τον προηγούμενο μήνα ανέρχεται στα... 88,50 ευρώ! Είχαν συμπεριλάβει όλες τις κρατήσεις και τις... τροϊκανές μειώσεις αποδοχών και ο ίδιος τώρα έχει περιέλθει σε πραγματική απόγνωση. Ήδη χρωστάει το ενοίκιο 400 ευρώ για το σπίτι του, ενώ είναι πατέρας ενός παιδιού και αναγκάστηκε να... βγει για δανεικά σε φίλους και γνωστούς ώστε να καλύψει υποχρεώσεις!

Του κατέσχεσαν... 8 ευρώ!
Αυτό κι αν είναι από τα απίστευτα κι όμως ελληνικά! Η περίπτωση αφορά στον Ν.Δ., έναν πρώην εργαζόμενο (οδηγό) στο εργοτάξιο της νέας εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου, ο οποίος έμεινε άνεργος. Έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο χρέος του προς το ελληνικό Δημόσιο, που αγγίζει περίπου τα 2.800 ευρώ και προέρχεται από παλιές κλήσεις αλλά και από ανεξόφλητες δόσεις για το φόρο που έπρεπε να καταθέσει. Το ελληνικό κράτος εντόπισε έναν ξεχασμένο τραπεζικό λογαριασμό του στην Αγροτική Τράπεζα, που περιέχει... 8 ευρώ και 43 λεπτά. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο οφειλέτης παρέλαβε ένα ενημερωτικό έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο ενημερωνόταν πως το Δημόσιο προχώρησε στην... κατάσχεση αυτών των χρημάτων με αφορμή το συνολικό χρέος που έχει...
http://dete.gr