17.2.11

Αιματηρές διαδηλώσεις σε Μπαχρέιν, Υεμένη, Ιράκ και Ιράν. «Ημέρα της οργής» σήμερα στη Λιβύη.




Μετά την Αίγυπτο και την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ οι αναταραχές δεν έχουν τέλος στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Οι αναλυτές προειδοποιούν για το «ντόμινο» εξεγέρσεων στις χώρες του αραβικού κόσμου.
Μπαχρέιν: συγκρούσεις στην πρωτεύουσα και άρματα μάχης στους δρόμους...


Στην αιματηρή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης το βράδυ της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία του Μαργαριταριού στην πρωτεύουσα Μάναμα, τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, σήμερα σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών σε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με αναφορές, δεκάδες στρατιωτικά οχήματα κινούνται κοντά στην πλατεία του Μαργαριταριού.

«Μέρα της οργής» στη Λιβύη

Με έμπνευση τους τις μέρες οργής σε Τυνησία και Αίγυπτοι οι διαδηλωτές στη Λιβύη προετοιμάζονται για πορείες κατά του ηγέτη της χώρας, Μουάμαρ Καντάφι, μετά τις αιματηρές συμπλοκές των προηγούμενων δύο ημερών. Χθες δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και ακόμη 38 τραυματίστηκαν, ανάμεσα τους και 10 αστυνομικοί.

Αυτόπτες μάρτυρες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλοί εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και με υποστηρικτές του Καντάφι το βράδυ της Τρίτης στη Βεγγάζη, που απέχει περίπου χίλια χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λιβύης
Η σημερινή ημέρα είναι η επέτειος από τα επεισόδια της 17ης Φεβρουαρίου του 2006 στη Βεγγάζη, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν πολλούς διαδηλωτές οι οποίοι επιτίθεντο κατά του ιταλικού προξενείου στην πόλη.

Σε μία χώρα όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια σπανίως εκδηλώνεται, ανώνυμοι ακτιβιστές κυκλοφορούν τα σχέδιά τους για τις διαδηλώσεις στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter.

Μία σελίδα στο Facebook, η οποία είναι αφιερωμένη στις σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις, καλεί τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης "να κάνουν τη σημερινή ημέρα οργής για τη Λιβύη".

Οι αρχές έχουν πει ότι δεν θα ανεχτούν μία λαϊκή εξέγερση. Η εφημερίδα Quryna, η οποία ανήκει στον γιό του Καντάφι, Σαϊφ αλ-Ισλάμ, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές στη Βεγγάζη "σαμποτέρ".

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Διεθνής Αμνηστία, εξέφρασε ανησυχία για μία νέα καταστολή των διαδηλώσεων.

Ιράν: βίαιες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα

Στη διάρκεια της κηδείας του 26χρονου φοιτητή, που σκοτώθηκε στα αιματηρά επεισόδια της αντικυβερνητικής διαδήλωσης της Δευτέρας υποστηρικτές της κυβέρνησης συγκρούστηκαν με φοιτητές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη του θανάτου του «μάρτυρα» φοιτητή. Σύμφωνα με αναφορές οι αρχές έχουν περιορίσει την επικοινωνία και ιδιαίτερα το ίντερνετ.

Υεμένη: 2 νεκροί στις διαδηλώσεις

Με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και γκλομπ, απάντησαν οι δυνάμεις ασφάλειας απέναντι στους χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους της Σανναά για πέμπτη μέρα, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Αλί Αμπτουλάχ Σάλεχ.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν και στο Άντεν, όταν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κυβερνητικό κτίριο και πυρπόλησαν αυτοκίνητα. Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν για να διαλύσουν το πλήθος με αποτέλεσμα 2 διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 7 άνθρωποι να τραυματιστούν σοβαρά.

Σήμερα κληρικοί με μεγάλη επιρροή στη χώρα ζήτησαν από την μεταβατική κυβέρνηση συνασπισμού με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης προκειμένου να σωθεί η χώρα από το χάος.

Ιράκ: 3 νεκροί από τις συγκρούσεις

Τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις στην πόλη Κουτ.

Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την αποπομπή διεφθαρμένων αξιωματούχων και τη βελτίωση των βασικών υπηρεσιών επιτέθηκαν με τούβλα και πέτρες εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και κατέλαβαν δημόσια κτίρια, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
real.gr