3.2.11

Ενας αντιστράτηγος το «φαβορί» των ΗΠΑ για την Αίγυπτο


Ενα ακόμη όνομα, μετά τον ΕλΜπαραντέι και τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, φιγουράρει πλέον στους υποψήφιους για τη διαδοχή του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο. Πρόκειται για τον αντιστράτηγο Σάμι Έναν, αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων ο οποίος έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να κάνει χρήση βίας κατά των διαδηλωτών που ζητούν την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.....

Ο Έναν βρισκόταν στην Ουάσιγκτον όταν ξέσπασαν οι κατά του Μουμπάρακ διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της "Επανάστασης του Γιασεμιού" στην Τυνησία που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Ο πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας συντόμευσε την επίσκεψή του και επέστρεψε στη χώρα του, πριν την έκδοση από τον στρατό ανακοίνωσης που ανέφερε ότι τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι "νόμιμα" και ότι τα στρατεύματα δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον του λαού. 

Ο Έναν, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και σπούδασε στην φημισμένη Σχολή Πολέμου της Γαλλίας, καθώς και στην Ανώτατη Στρατιωτική Ακαδημία Νάσερ της Αιγύπτου, θα αντιμετωπίσει κρίσιμες αποφάσεις.

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι ο Έναν του έδωσε διαβεβαιώσεις, σε μια ιδιωτική τους συνομιλία, για τη δέσμευση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στην προώθηση της σταθερότητας. 

"Με διαβεβαιώνει ότι είναι πολύ εστιασμένοι σε αυτό, και ότι θα συνεχίσουν να ασκούν μια σταθεροποιητική επιρροή στο εσωτερικό της χώρας", δήλωσε ο Mάλεν σε συνεντευξή του που μαγνητοσκοπήθηκε την Δευτέρα για το τηλεοπτικό δίκτυο του Πενταγώνου.

"Μέχρι στιγμής ο αιγυπτιακός στρατός έχει αντιδράσει εξαιρετικά καλά", τόνισε ο Μάλεν. 
Την ίδια στιγμή, ένας εξέχων ισλαμιστής κληρικός, ο Καμέλ ελ Χελμπάουι, ένα εξόριστο μέλος των συντηρητικών Αδελφών Μουσουλμάνων, δήλωσε ότι ο Έναν θα μπορούσε να είναι ένας αποδεκτός διάδοχος του Μουμπάρακ γιατί θεωρείται αδιάφθορος. 

"Μπορεί να είναι ο μελλοντικός άνδρας (ηγέτης) της Αιγύπτου", δήλωσε χθές στο Ρόιτερς ο Χελμπάουι. "Νομίζω ότι θα γίνει αποδεκτός...διότι απολαμβάνει κάποιας καλής φήμης. Δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο λαός δεν τον ξέρει (ως διεφθαρμένο)". 

Ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι ο Έναν θεωρείται επαγγελματίας, απολιτικός αξιωματικός, όχι χαρισματικός, αλλά ικανός και αξιόπιστος για τις ΗΠΑ.
www.enet.gr
infognomon politics