24.2.11

Την Αλ Κάιντα κατηγορεί τώρα ο Καντάφι


Σε μία ακόμη προσπάθεια να ανακτήσει την ανοχή των συμπατριωτών του προέβη ο Μουμάρ Καντάφι με τηλεφωνική παρέμβαση του στο κρατικό επικοινωνιακό δίκτυο της Λιβύης. Αυτήν την φορά κατηγόρησε την Αλ Κάιντα πώς κρύβεται πίσω από την εξέγερση και προσωπικά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ότι τον υπονομεύει..........



Πρόκειται για την δεύτερη σε λίγα εικοσιτετράωρα παραληρηματική παρέμβαση του η οποία και αυτήν την φορά ως αποδέκτη είχε τους δυτικούς πελάτες της Λιβύης, δηλαδή τις πετρελαϊκές εταιρείες και τους καταναλωτές καυσίμων. Για μία ακόμη φορά ο Μουμάρ Καντάφι χρησιμοποίησε το όπλο της διακοπής εξαγωγών πετρελαίου την ώρα που ο πανικός έχει κυριαρχήσει στις διεθνείς αγορές πετρελαιοειδών.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι επανήλθε στους προσφιλούς χαρακτηρισμούς του κατά των εξεγερμένων και ζήτησε από τους γονείς να τιθασεύσουν τα παιδιά τους που βρίσκονται στους δρόμους. Λίγες ώρες νωρίτερα επίσημη ανακοίνωση καλούσε τους εξεγερμένους να παραδώσουν τα όπλα μα αντάλλαγμα την μη δίωξη τους.


  • Με κόκκινο τετραγωνάκι σημειώνονται οι περιοχές όπου διεξάγονται μάχες
  • Με γαλάζιο τετραγωνάκι είναι οι περιοχές ελέγχουν οι εξεγερθέντες
  • Με γκρι τετραγωνάκι σημειώνονται οι περιοχές που ελέγχει ο Καντάφι

Οι πληροφορίες επιμένουν πως από το πρωί διεξάγονται σκληρές μάχες στην περιοχή Αλ Ζουαίγια, 50 χλμ. Δυτικά της Τρίπολης.


(Τα σημεία που θέλει να ελέγξει πάση θυσία ο Συνταγματάρχης Καντάφι)

Τα πάντα δείχνουν πως ο Μουμάρ Καντάφι ελέγχει την Τρίπολη με τα τεθωρακισμένα του να έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά γύρω από την πολεοδομική περίμετρο της πόλης. Τον έλεγχο διατηρεί ακόμη και στην πόλη Σάμπχα, στο κέντρο περίπου της Λιβύης όπου βρίσκονται και οι βάσεις των μισθοφόρων του από την Υποσαχάρεια Αφρική. Πέρα από τις δύο αυτές συμπαγείς περιοχές το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι φαίνεται να έχει απολέσει τον πραγματικό έλεγχο στις ανατολικές περιοχές καθώς και στους πλησίον της Τρίπολης οικισμούς. Τον πλήρη έλεγχο κατά τους παρατηρητές διατηρεί στην πόλη της Σύρτης που είναι και η γενέτειρα του, πόλη που διαθέτει λιμάνι αλλά που πιθανότατα να είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα.

Εν κατακλείδι ο συνταγματάρχης Καντάφι επανήλθε στις κατηγορίες του κατά των ΗΠΑ κατηγορώντας τον Μπαράκ Ομπάμα πώς στήνει συνομωσία εναντίον του χωρίς να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν η Αλ Κάιντα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ να επιδιώκουν το ίδιο και το αυτό αποτέλεσμα. Στο τέλος της παρέμβασης – διαγγέλματος του επανέλαβε πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει και κήρυξε εκ νέου τον πόλεμο κατά πάντων.
zougla.gr