22.2.11

Θαλάσσια επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων



Σε λιμάνι κοντά στην πόλη Σύρτη της Λιβύης έφτασε το πλοίο «MINERVA ANTONIA» προκειμένου να παραλάβει έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό.
Οι έλληνες  που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.
Εξάλλου δύο ελληνικά επιβατηγά πλοία αποπλέουν για την Τρίπολη, προκειμένου να παραλάβουν ευρωπαίους πολίτες και να τους μεταφέρουν σε ελληνικό λιμάνι....

Επίσης, οργανώνεται η μετακίνηση περίπου 15 χιλιάδων Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη με  πλοία, προκειμένου να αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Κίνα μέσω Κρήτης.
Επιπλέον, έχει ζητηθεί η συνδρομή ελληνικών επιβατηγών πλοίων για τη μεταφορά Αιγύπτιων υπηκόων, από την Τρίπολη στην Αλεξάνδρεια.
Ασύγκριτα πιο δύσκολη είναι η επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων από τη Λιβύη σε σχέση με εκείνη της Αιγύπτου, τόνισε, μιλώντας στο newsbomb.gr ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, αναφέροντας, πως σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες όλοι οι συμπατριώτες μας είναι καλά στην υγεία τους.
Οι δυσκολίες του επαναπατρισμού από τη φλεγόμενη Λιβύη έγκεινται στο γεγονός ότι, οι περίπου 300 Έλληνες, που ζουν και εργάζονται στη χώρα, βρίσκονται διάσπαρτοι σε εργοτάξια και εργοστάσια στην έρημο.
Το Ελληνικό σχέδιο, που ήδη μπαίνει σε εφαρμογή όπως είπε ο κ. Δόλλης, περιλαμβάνει πτήσεις προς την πρωτεύουσα Τρίπολη και τις πόλεις Ζαλού και Σάπκα.
Ήδη, μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 είναι έτοιμα για να πετάξουν τις επόμενες ώρες (σ.σ αναμένουν την άδεια πτήσης) και να παραλάβουν τους Έλληνες.
Πρόσθεσε δε, ότι γίνονται συνεννοήσεις και με άλλες χώρες κυρίως της ΕΕ, προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση μεταφοράς των Ελλήνων.
Μια ακόμη δυσκολία, υπογράμμισε ο κ. Δόλλης, είναι η ρευστή κατάσταση στη Λιβύη, ενώ οι επαφές γίνονται με το υπουργείο άμυνας της Αραβικής χώρας και την Ελληνική πρεσβεία.
newsbomb