24.2.11

Καντάφι: Η ημέρα που του διέφυγε η Λιβύη



Ένας επαναστάτης αντι-Καντάφι στο Τομπρούκ, 22 Φεβρουαρίου 2011. 
Οι αντίπαλοι του Καντάφι ελέγχουν αρκετές πόλεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να λάβει κυρώσεις κατά της Λιβύης. Ο απολογισμός των θυμάτων υπερβαίνει τους 640 νεκρούς. Η περίληψη των γεγονότων της Τετάρτης....


Οι αντίπαλοι κερδίζουν έδαφος

Οι ειδικοί απεσταλμένοι της  France 2 και της Libération , ανέφεραν ότι η πόλη Τομπρούκ κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, βρίσκεται στα χέρια των αντί-Καντάφι διαδηλωτών. Ο δημοσιογράφος του BBC, Τζον Leyne, λέει ότι δεν υπάρχουν πια ούτε στρατιωτικοί ούτε εκπρόσωποι της εξουσίας εκεί. Μαρτυρία, η νέα σημαία που ύψωσαν οι διαδηλωτές σε μια από τις πλατείες της πόλης. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ποιος ελέγχει τη Λιβύη, ο Iyad El-Baghdadi, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως «ελεύθερος μουσουλμάνος», κυκλοφόρησε αυτό τοχάρτη, που αναφέρεται από το BBC

Ο Καντάφι όλο και περισσότερο μόνος

Ο «Ανώτατος Οδηγός" βάλλεται ιδίως από τους υπουργούς του. Ο Μουσταφά Abdul Jalil, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι έχει αποδείξεις ότι ο Καντάφι ο ίδιος είχε διατάξει τον βομβαρδισμό του Lockerbie το 1988.
Ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του συνταγματάρχη Νούρι αλ-Μισμαρ μετά την παραίτησή του, περιγράφει ως «γενοκτονία» την βίαιη καταστολή των αντιπάλων.
"Ο Καντάφι χρησιμοποιεί μισθοφόρους, επειδή δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει τον στρατό», είπε στις ειδήσεις στο κανάλι Αλ Τζαζίρα. 
"Οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης είναι Λίβυοι, είναι πιστοί και τίμιοι και δεν θα πυροβολήσουν τους φίλους και τις οικογένειες τους."Ο στρατός έχει πράγματι αρχίσει να ενταχθεί στις τάξεις των αντιπάλων, ιδίως στις πόλεις που έχουν πέσει.

Την Δευτέρα ήδη, δύο πιλότοι είχαν διαφύγει προς τη Μάλτα.
Και αυτή την Τετάρτη ένα μαχητικό αεροπλάνο της Λιβύης συνετρίβη το απόγευμα, μετά την άρνηση του πιλότου να υπακούσει στις εντολές να βομβαρδίσει την πόλη της Βεγγάζης, και εκτοξεύτηκε, σύμφωνα με ένα λιβυκό ιστοτόπο ειδήσεων.

Ένας φρικτός απολογισμός, τουλάχιστον 640 νεκροί

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), αναφέρει έναν απολογισμό τουλάχιστον 640 νεκρών, 275 στη Τρίπολη και 230 στη Βεγγάζη, ήτοι περισσότερο από το διπλάσιο του επίσημου ισολογισμού των 300 νεκρών από την αρχή του κινήματος αντί- Καντάφι.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε «στρατιωτικές πηγές» για την Τρίπολη και σε εκτιμήσεις πουσυντάσσονται από το Λιβυκό Συνδέσμου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τη Βεγγάζη και αρκετές άλλες πόλεις. Δεν λαμβάνει υπόψη τα πιθανά θύματα στην πόλη του Τομπρούκ, στην ανατολή της χώρας, για την οποία η FIDH δεν διαθέτει ακριβείς πληροφορίες. Ένας Γάλλος γιατρός που μόλις επέστρεψε από τη Βεγγάζη, δήλωσε την Τετάρτη στο Lepoint.fr ότι οι εχθροπραξίες έχουν κάνει "πάνω από 2000 νεκρούς." 


Μια ανθρωπιστική καταστροφή και μαζική έξοδος

Περισσότεροι από 5.700 Τυνήσιους και Λίβυους εγκατέλειψαν τη Λιβύη οδικώς για καταφύγιο στην Τυνησία την Δευτέρα και τη Τρίτη, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο που αναφέρει ένα «καταστροφικό κίνδυνο" μαζικής εξόδου. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν τω μεταξύ, δηλώνει ότι ανησυχεί για την ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε από τη βία. 
Οι Βρυξέλλες έχουν στείλει εμπειρογνώμονες στα σύνορα με τη Τυνησία και την Αίγυπτο για να αξιολογήσουν τις ανάγκες σε περίπτωση μιας μαζικής εξόδου.

Μαζικές εκκενώσεις υπηκόων από όλο τον κόσμο

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο εκκένωσαν τη Τετάρτη δεκάδες χιλιάδες υπήκοοι τους που εργάζονται στη Λιβύη, από αέρα και θάλασσα σε δύσκολες συνθήκες, παγιδευμένοι από τις βίαιες συγκρούσεις. (..)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι παρέμειναν 10.000 υπήκοοι της στη Λιβύη και ότι κινητοποίησε μέσα για την εκκένωση τους, και μέσω θάλασσας, για τις επόμενες ώρες και ημέρες. 
Ένα φέρι ναυλωμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μπορεί να φιλοξενήσει 575 επιβάτες, κατέπλευσε την Τετάρτη στην Τρίπολη και έπρεπε να αναχωρήσει για τη Μάλτα.
Τέλος, στην Ασία, οι αρχές ετοιμάζονται να εφαρμόσουν γιγάντιες μαζικές εκκενώσεις για τον επαναπατρισμό 100.000 εργαζομένων, κυρίως εργάτες.

Η Κίνα άρχισε την Τετάρτη ένα σχέδιο εκκένωσης 30.000 πολιτών της.
 Από την πλευρά του, το Βιετνάμ μελετά τις συνθήκες για εκκένωση 10.000 πολιτών του.
Τέσσερα ελληνικά πλοία ναυλωμένα από τις κινεζικές αρχές ήταν καθ 'οδόν την Τετάρτη προς τη Λιβύη, για την εκκένωση περίπου 15.000 Κινέζων από τη Βεγγάζη προς την Κρήτη.

Η Ινδία ολοκληρώνει ρυθμίσεις για εκκένωση από αέρα και θάλασσα περίπου 18.000 Ινδών που ζουν στη Λιβύη.

Το Μπαγκλαντές, μία από τις φτωχότερες χώρες της Νότιας Ασίας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το συνάλλαγμα που αποστέλλεται από τους εργαζομένους του που απασχολούνται στο εξωτερικό, και η Σρι Λάνκα έχουν επικοινωνήσει με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) για να ζητήσουν τεχνική βοήθεια. 

Η Μανίλα δήλωσε ότι σχεδιάζει να αγοράσει εισιτήρια για τους υπηκόους της που επιθυμούν να φύγουν από τη Λιβύη. Περίπου 30.000 Φιλιππινέζοι εργάζονται εκεί.
Το Νεπάλ μελετάει σχέδιο εκκένωσης για 2.000 υπηκόους του.

Η ΕΕ έτοιμη να λάβει κυρώσεις

Η ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «έτοιμη» να λάβει κυρώσεις κατά της Λιβύης και έδωσε εντολή στους εμπειρογνώμονες της να εξετάσουν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, την απαγόρευση χορήγησης βίζα και τη δυνατότητα διώξεων κατά των αρχηγών του καθεστώτος.
Το πρωί, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι ήταν «υπέρ της αναστολής των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων με τη Λιβύη μέχρι νεωτέρας.

LEXPRESS.fr 23/02/2011
infognomon politics