11.2.11

-Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρας για την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία και την ελληνική μειονότητα


"Αντιλαμβανόμαστε την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία ως γέφυρα φιλίας και έτσι πρέπει να γίνει αντιληπτή και από την άλλη πλευρά", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας ερωτηθείς για την επικείμενη απογραφή του πληθυσμού στη γειτονική χώρα.

"Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της (ελληνικής μειονότητας) από την αλβανική πλευρά συνιστά βαρόμετρο των διμερών μας σχέσεων και κριτήριο για την ευρωπαική πορεία της χώρας", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος....

Στις διεθνείς υποχρεώσεις της Αλβανίας, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαικής της πορείας, υπογράμμισε, περιλαμβάνεται και "ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας σε ολόκληρη την επικράτεια και όχι μόνον στις περιοχές που έχουν οριστεί ως μειονοτικές ζώνες".

Αναφερόμενος ειδικότερα στην απογραφή είπε ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και "πρέπει να διενεργηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα τόσο ως προς τη σύνταξη του ερωτηματολογίου όσο και ως προς αυτή καθ' αυτή τη διεξαγωγή της".

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας -Αλβανίας είναι στρατηγικής σημασίας για μας και ότι θα σταθούμε δίπλα στην Αλβανία στα βήματά της προς την ΕΕ. Η συνεργασία και ο διάλογος είναι συνεχής και δεν θα πρέπει να βρίσκουμε αφορμές, να διογκώνουμε καταστάσεις και να δημιουργούνται εντυπώσεις.


Ν.Μ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
infognomon politics