17.2.11

Στο αυτόφωρο οι φοροφυγάδες

17/2/2011 12:24:00 μμ | Χριστούλιας Δημήτρης

Επί τάπητος τίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο το φορολογικό νομοσχέδιο που στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση να γεμίσει τα κρατικά ταμεία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου Δικαιοσύνης, προχωρά στην ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής. Στο εξής όσοι χρωστούν ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυτόφωρο, αλλά και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη με ποινές φυλάκισης......

Επίσης, στα φορολογικά εγκλήματα που θα τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους, (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την χώρα κ.λπ.), θα μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση, (δηλ. προφυλάκιση), αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος ο παραβάτης είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται και η μη δέσμευση καταθέσεων και η μη εφαρμογή ποινικών κυρώσεων, εάν ο φορολογούμενος που οφείλει φόρους ταυτόχρονα έχει απαίτηση κατά του Δημοσίου βέβαιη και εκκαθαρισμένη και εφόσον την απαίτηση αυτή δεν την έχει εκχωρήσει σε τρίτους.

Οι νέες διατάξεις
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται επίσης τα εξής:

* Φορολογία νομικών προσώπων (Α.Ε., ΕΠΕ) και μερισμάτων.

Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα).

Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.

Για τους Ισολογισμούς που κλείνουν 31/12/2010 ο συντελεστής σε επίπεδο νομικού προσώπου ορίζεται σε 24% για το σύνολο των κερδών και για τα διανεμόμενα κέρδη της χρήσης αυτής ορίζεται επιπλέον ποσοστό παρακράτησης 21%.

* Κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.

Ο συντελεστής αυξάνεται από 1,5% σε 2% για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο Χ.Α. είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1/1/2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από την 1/1/2012 και μετά θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας.

* Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολή του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις.

Με την υποβολή της δήλωσης θα καταβάλλεται το λιγότερο 40% του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60%, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό 1%, θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δε θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.

* Βεβαίωση οφειλόμενου ΦΠΑ μετά από έλεγχο και δυνατότητα καταβολής σε 6 δόσεις.

* Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% σε 50%.

* Δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών για χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

* Διαδικασία διακρίσεως των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ανεπίδεκτες είσπραξης και μη.

* Θεσπίζεται η κάρτα αποδείξεων και η ηλεκτρονική φορολογική ενημερότητα.

* Θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.
real.gr