16.12.10

Ελληνοισραηλινές συνομιλίες



Σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Jane's στις 9/12 : "το Ισραήλ ενισχύει τις σχέσεις του με την Ελλάδα" και "διαπραγματεύεται την πώληση σύγχρονων όπλων στην Ελλάδα" . Πιο συγκεκριμένα η πηγή της αμυντικής επιθεώρησης Jane's ανέφερε ότι αντιπροσωπεία υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, συνοδευόμενη από εκπροσώπους εταιριών της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ, ήρθε στην Ελλάδα και συζήτησε τις λεπτομέρειες "κάτω από τις οποίες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αναβαθμίσουν τον στόλο των F-16 δυνητικά με την ολοκλήρωση ραντάρ και οπλικών συστημάτων από την Israel Aerospace Industries και την Rafael Advanced Defence Systems"....

Το δημοσίευμα αυτό στο Jane's ακολούθησε ακόμα ένα στην εφημερίδα Jerusalem Post την Κυριακή 12/12, το οποίο αναφέρει κατηγορηματικά ότι πρόκειται για τον Ελληνικό στόλο των F-16 και "προηγμένων όπλων τα οποία θα περιλαμβάνονται στην συμφωνία"Πιο συγκεκριμένα ο συντάκτης Ιακώβ Κατζ αναφέρει ότι "το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η κακή κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και ότι η Ισραηλινή πλευρά επεξεργάζεται δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα πληρώσει τα οπλικά συστήματα ώστε η συμφωνία να λάβει σάρκα και οστά".

Την σκυτάλη πήρε το πρακτορείο UPI ("Ηνωμένος Τύπος" για τους παλαιότερους) το οποίο σε ανταπόκρισή του από το Τελ Αβίβ την Δευτέρα 13 τρέχοντος, αφού επαναλαμβάνει τα παραπάνω, αναφέρει ότι "Έλληνας αξιωματούχος αρμόδιος για αμυντικούς εξοπλισμούς επισκέφθηκε για μία εβδομάδα αυτό τον μήνα το Ισραήλ και ανέφερε ότι ο λόγος ήταν η προμήθεια Ισραηλινών UAV από την Ελλάδα".

Παράλληλα κινητικότητα έχουμε και στο θέμα της αναβάθμισης των παλαιότερων F-16 της Chel'Havir. Όπως έχει γίνει γνωστό, τα F-16A/B δεν πρόκειται ν' αναβαθμιστούν μέχρις ότου αντικατασταθούν από το F-35, αλλά πρόσφατα η Ισραηλινή Αεροπορία ολοκλήρωσε σε επίπεδο συντήρησης υποστέγου Μοίρας την αναβάθμιση F-16C/D Βlock 30/40 στην διαμόρφωση "Barak 2020" η οποία περιλαμβάνει νέο HUD, ψηφιακό σύστημα απενημέρωσης και άλλες απόρρητες παραμέτρους και καθιστά τα α/φη εξειδικευμένα στον ρόλο Δ/Β, καθώς και την αναβάθμιση των αντίστοιχων εξομοιωτών πτήσης.

Να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο ήρθε για συνομιλίες στο ΥΠΕΘΑ ο Ισραηλινός Υφυπουργός Άμυνας κ. Ματάν Βιλνάι, ο οποίος και είχε δηλώσει σε συνέντευξη στην Δώρα Αντωνίου:

"Είμαστε στην αρχή της οικοδόμησης σχέσεων με την Ελλάδα. Είναι δεδομένο το όραμα των ηγετών μας, του κ. Παπανδρέου και του κ. Νετανιάχου για ενδυνάμωση των σχέσεων και δεν αφορά μόνο τον αμυντικό τομέα. Στο τέλος του μήνα θα έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία, που θα συζητήσει τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας. Σε μερικούς μήνες θα πρέπει να έχουν εξειδικευθεί όλοι οι τομείς και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού. Έχουμε πολλά κοινά και μπορούμε να συνεργαστούμε. Σε αυτό τον κόσμο πρέπει να συνυπάρχεις, κανείς δεν είναι αρκετά δυνατός μόνος του. Στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα χρειάστηκε τη βοήθεια άλλων κρατών. Όλα τα σύγχρονα κράτη αναζητούν φίλους και συμμάχους και τρόπους να οικοδομήσουν συνεργασίες".

Παραμένει άγνωστο αν τα παραπάνω δημοσιεύματα αναφέρονται στην ίδια επίσκεψη Ισραηλινών αξιωματούχων στην Αθήνα, ή σε νεότερη.

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει κινητικότητα στον τομέα αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ και ότι οι υπάρχουσες δυνατότητες εξετάζονται διεξοδικά, παρά τις οικονομικές δυσκολίες.
enkripto