20.12.10

Απεργιακό χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα συνδικάτα εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά τις απεργίες της περασμένης εβδομάδας, ενώ σε απεργίες προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. ΓΣΕΒΕΕ και ΕΒΕΑ ζητούν αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Για σήμερα Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι σε μετρό, ΗΣΑΠ, τρόλει και τραμ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ κανονικά θα κυκλοφορούν μόνο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Από νωρίς το πρωί, σύμφωνα με τη διεύθυνση της Τροχαίας, η κίνηση στους περισσότερους κεντρικούς άξονες του λεκανοπεδίου είναι πολύ αυξημένη....

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, θα έχουν 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, ενώ μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος δεν θα κινηθούν από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.
Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία σε όλα τα μέσα, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν παναττική στάση εργασίας την ίδια ημέρα από τις 12.00 έως τις 15.00 ή έως τη λήξη του ωραρίου, και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στις 1.00 το μεσημέρι, έξω από τη Βουλή. Στη στάση εργασίας και στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.
Την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, ενώ όλα τα άλλα μέσα μεταφοράς θα μείνουν ακινητοποιημένα.
Την Παρασκευή, παραμονή των Χριστουγέννων, τα λεωφορεία έχουν στάση εργασίας 12 με 4 το απόγευμα, ενώ μετρό, ηλεκτρικός, τραμ και τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.
Όσον αφορά στον ΟΣΕ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν απεργία από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη. Οι εργαζόμενοι στον προαστιακό σιδηρόδρομο αποφάσισαν να μην προχωρήσουν αύριο, Τρίτη, σε 24ωρη απεργία, αλλά να πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Έχουν προγραμματίσει απεργία για την Τετάρτη.
Έκκληση απευθύνουν ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΣΕ και ΕΒΕΑ για αναστολή των κινητοποιήσεων
Έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς για το επόμενο τουλάχιστον 10ήμερο απηύθυνε με επιστολή της στις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των εργαζομένων η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι στις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης, όπου κινδυνεύουν με λουκέτο και κατά συνέπεια απώλεια θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις, περιμένουν ενίσχυση των εσόδων τους κατά την εορταστική περίοδο. Χαρακτηρίζουν "καταστροφική εξέλιξη" για τον τζίρο του τελευταίου 15νθήμερου του έτους, την ακινητοποίηση των μέσων μεταφοράς και το κυκλοφοριακό χάος που αυτή δημιουργεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε τόσο η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλου, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε την κατανόηση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και την αναστολή των κινητοποιήσεών τους τις ημέρες των γιορτών, όσο και του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδη.
enet.gr