19.12.10

Επί ποδός πολέμου η κορεατική χερσόνησος


Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει θέσει, εδώ και λίγες ώρες, τις στρατιωτικές της δυνάμεις τη Β. Κορέα καθώς σειρήνες συναγερμού έχουν ακουστεί από τη Νότιο Κορέα η οποία έχει ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Διεθνής είναι η ανησυχία για την ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Η Ρωσία δήλωσε πως ανησυχεί ότι οι εντάσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση τη στιγμή που η Νότια Κορέα έχει προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρά στο νησί Γιονπιόνγκ και η Πιονγιάνγκ απειλεί με αντίποινα.Το νησί Γιονπιόνγκ βρίσκεται σε διαφιλονικούμενη ζώνη στην Κίτρινη θάλασσα και βομβαρδίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου από τη Βόρεια Κορέα....

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συζητήσει την κατάσταση σε έκτακτη συνεδρίαση, που προγραμματίζεται μετά από αίτημα της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι η χώρα του " ανησυχεί σοβαρά για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο".
“Πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να στείλει ένα μήνυμα συγκράτησης και να βοηθήσει στην έναρξη διπλωματικών δραστηριοτήτων με στόχο την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ των δύο κορεατικών πλευρών με πολιτικά και διπλωματικά μέσα", επεσήμανε.
Η Ρωσία έχει ήδη ζητήσει τη Νότια Κορέα να ακυρώσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στο νησί Yeonpyeong. Ωστόσο η χώρα επισημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν μέχρι την Τρίτη ενώ η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τον καιρό.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας απάντησε το Σάββατο ότι ο Νότος θα αντιμετωπίσει την “καταστροφή” αν προχωρήσουν οι ασκήσεις.
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για τις μονάδες πυροβολικού στη δυτική ακτή της κορεατικής χερσονήσου, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για τα προγραμματισμένα γυμνάσια, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, που επικαλείται κυβερνητική πηγή.
Η Κίνα έχει επίσης εκφράσει τις ανησυχίες της για την αυξανόμενη ένταση, περιγράφοντας την κατάσταση ως εξαιρετικά επισφαλή.
Ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, που επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να επιδείξει "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" στη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων.
enet.gr