18.11.10

Κοινοβουλευτική Ερώτηση, ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΟΡΑΝΤΗ

 Go to fullsize image
Κοινοβουλευτική Ερώτηση 5102/18-10-2010 προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών – Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών

και σε   

Απάντηση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σχόλιό μου:

Η απάντηση του κ.Παπουτσή θέτει μια ολόκληρη σειρά θεμάτων που χρήζουν σχολιασμού, προκειμένου να αποκατασταθεί η ορθή τάξη πραγμάτων :

Η αναφορά στον συμβατικό χρόνο παράδοσης 30-9-2009 είναι ανακριβής. Το χρονοδιάγραμμα έργου προέβλεπε την παραγωγική λειτουργία του έργου για Σεπτέμβριο Οκτώβριο και Νοέμβριο 2009 και την λήξη πληρωμών τον Νοέμβριο του 2009.

Τέλη Οκτωβρίου  2009, με έγγραφό του προς την Κοινωνία της Πληροφορίας, όπως πληροφορούμαι από την τελευταία, ο διορισθείς από τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Α΄ Υποδιοικητής κ. Φ. Παπαγεωργίου υπογράμμιζε ότι η πλειοψηφία των φορέων, που η ίδια είχε υποδείξει στην ΕΥΠ, προέβαλλε προβλήματα, ενώ ανέλυε την ανάγκη προμηθείας συστημάτων για να καλυφθεί το κενό ασφάλειας στο διαδίκτυο. Αλλά πέραν αυτού, ο κ. Παπαγεωργίου ζητούσε την σύμφωνη γνώμη της Κοινωνίας της Πληροφορίας για την παραλαβή του έργου σε μορφή intranet και παράλληλα την περαιτέρω χρηματοδότηση για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών. Προσθέτω ότι, σε επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συστήματος, ο κ. Παπαγεωργίου είχε δείξει ενθουσιασμό για την χρησιμότητά του.

Είναι συνεπώς απορίας άξιον και χρήζει έρευνας, τί μεσολάβησε, ώστε ο σημερινός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να ισχυρίζεται ότι το έργο δεν θα βελτίωνε σε τίποτα την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΥΠ. Εκτός βεβαίως και εάν η τελευταία παράγραφος της απάντησής του ελάχιστα κρύβει την δυσαρέσκειά του –όπως τουλάχιστον την διατύπωσε ο συντάκτης της – για το γεγονός  ότι η ΕΥΠ ανέλαβε το έργο και όχι η Ελληνική Αστυνομία. Είναι και αυτό ένα δείγμα του πώς μωροφιλοδοξίες μπορούν να αποβούν επιζήμιες για την Εθνική Ασφάλεια.

Ως προς τον ισχυρισμό ότι η ΕΥΠ ανέλαβε Έργο απολύτως εκτός της αποστολής της, συνιστώ στον κ. Υπουργό και σε όσους συνέταξαν την απάντηση που υπέγραψε, να ξαναδιαβάσουν προσεκτικά το νόμο 3649/08 περί ΕΥΠ. Ως προς τα επιμέρους τεχνικά σημεία, τα οποία κακώς κατά την γνώμη μου δίδει στην δημοσιότητα, περιορίζομαι να σημειώσω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν επεκτείνομαι από πλευράς μου για προφανείς λόγους. Σημειώνω όμως, ότι  αντίθετα με τους ισχυρισμούς του κ. Υπουργού  και εκπαίδευση αρμοδίων διαχειριστών έγινε π.χ. και εισαγωγή υποβάθρων.

Συνεπώς δεν θα έβλαπτε περισσότερη σοβαρότητα, όταν γίνεται αναφορά σε ευαίσθητα θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Υπουργός στην σχοινοτενή απάντησή του επιμελώς αποφεύγει να ανταποκριθεί στο 4οερώτημα της Κοινοβουλευτικής Ερώτησής μου: «Αληθεύει ότι έχει δρομολογηθεί παρεμφερές έργο, πρωτοστατούντων κάποιων στελεχών της ΕΥΠ, προς ίδιον όφελος και με αδιαφανείς διαδικασίες»;

Γνωρίζει άραγε ο κ. Υπουργός αυτό που λέγεται ευρύτατα στην Υπηρεσία «αφήσαμε τη Ferrari και πήραμε Fiat» ;;;;