8.6.10

To ΔΝΤ απαγορεύει τις εκλογές! Το μνημόνιο δεν περιλαμβάνει αναφορά σε εκλογικές δαπάνες.

Posted: 07 Jun 2010 07:08 AM PDT
Δεν υπάρχει πραγματικό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γιατί η τρόικα (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) δεν πρόκειται να το επιτρέψει.

Κοινοτικές πηγές που ρωτήθηκαν,ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε εκλογικές δαπάνες, εφόσον η κυβέρνηση διατηρεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε στη δημιουργία κατάστασης πολιτικής αστάθειας, οπότε δεν θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Εκφράζουν απορία για το σκεπτικό με το οποίο διακινούνται τέτοιου είδους σενάρια στην Ελλάδα και επιμένουν ότι ο μόνος ουσιαστικός λόγος προσφυγής στις κάλπες είναι το (ανύπαρκτο αυτή τη στιγμή) ενδεχόμενο να μην ψηφίζονται από τη Βουλή τα αναγκαία για την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης νομοσχέδια. «Το μνημόνιο δεν περιλαμβάνει αναφορά σε εκλογικές δαπάνες, τελεία και παύλα», σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Οι ελεγκτές ξανάρχονται ...


ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ μέρες (πιθανότατα στις 14 Ιουνίου) θα φτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας που θα κάνει την πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου στις αρχές φθινοπώρου να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση του δανείου. Μάλιστα, λέγεται ότι δύο εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα εγκατασταθούν μόνιμα στο Υπ. Οικονομικών.

Η βαθμολογία δεν πρόκειται να είναι καλή. Και μόνο το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων αυξήθηκε κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος για το σύνολο του έτους είναι να μειωθεί κατά 1,1 δισ. ευρώ έχει φέρει τους δανειστές σε αδιέξοδο. Ισχυρό πονοκέφαλο προκαλούν οι υπερτιμολογήσεις των προμηθειών των νοσοκομείων που παραμένουν ανεξέλεγκτες, η βραδυπορία στις αποκρατικοποιήσεις, ειδικά του ΟΣΕ, οι παλινωδίες στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Δεκεμβρίου, ενώ σε κάθε στάδιο η προειδοποίηση θα είναι όλο και εντονότερη. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας στην «Ι», αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες στις Βρυξέλλες, για την πολιτική βούληση συγκεκριμένων υπουργών να πέσουν στη φωτιά (της κοινωνικής αποδοκιμασίας...) για να βγάλουν τη χώρα οριστικά από το σπιράλ του οικονομικού θανάτου. Τονίζει επίσης ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι η πλέον κρίσιμη περίοδος για την κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς ή θα περάσει τον κάβο, πείθοντας τους δανειοδότες ότι μπορεί να τα καταφέρει, ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με σενάρια τρόμου.
ISOTIMIA