19.6.10

" Στρατιωτική Ισορροπία "



Για την κυκλοφορία του νέου τεύχους του ΣΙ&Γ μας ενημερώνουν με δελτίο τύπου οι εκδόσεις "Αιγίς".

Στα θέματα περιλαμβάνονται :

ΓΔΑΕΕ vs ΓΕΣ: Μάχη Χαρακωμάτων για τα Πυρομαχικά; Για μια ακόμη φορά ο φάκελος της πολύπαθης προμήθειας των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης 120 χλστ. έγινε το καυτό θέμα που απασχολεί τις υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ.

Η Ελληνική Αντίδραση στο Σχέδιο «ΒΑΡΙΑ».Η δημοσιοποίηση του τουρκικού σχεδίου «BALYOZ» («Βαριά») στο ευρύ κοινό δεν σημαίνει την ακύρωσή του, διότι, για μια σειρά από λόγους, αποτελεί διαχρονική επιλογή για την Τουρκία. Η ριζική αντιμετώπισή του από τη χώρα μας δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά με στρατιωτικά μέσα.
Πετάμε με F-16D Block 52Μ της 335 Μοίρας
Πετάξαμε στην πίσω θέση ενός F-16D Block 52M σε εκπαιδευτική πτήση εναέριας μάχης ένας εναντίον δύο, και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας....

Οι Κατευθύνσεις Βενιζέλου για τα Εξοπλιστικά: ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ! Αποκαλύπτουμε τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ προς τα Γενικά Επιτελεία, σχετικά με την επαναξιολόγηση των Ενιαίων Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ), τόσο του υφιστάμενου όσο και του επόμενου για το 2011-2015.

Εξοπλιστικά Προγράμματα : Παθήματα & Μαθήματα
Από τα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποίησε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, δύο βρέθηκαν, όχι άδικα, στο μάτι του κυκλώνα. Το πρόγραμμα προμήθειας του Leopard 2HEL και του υποβρυχίου Type 214. Τρωτά σημεία ο ποιοτικός έλεγχος, η νομοθεσία και οι διαδικασίες που διέπουν τα ελεγχόμενα υλικά.

Εναέρια μάχη σε εικονικό περιβάλλον : ATD F-16 Block 52M
Αποκαλύπτουμε το πιο προηγμένο σύστημα εξομοίωσης F-16 στον κόσμο, που εξασφαλίζει στους Έλληνες χειριστές ρεαλισμό και ποιότητα στην εκπαίδευση, εφάμιλλη της Αεροπορίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Τουρκικές Προτάσεις Μείωσης των Εξοπλισμών: Παγίδα αφοπλισμού της ΠΑ και του ΠΝ Ένας από τους στόχους της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα ήταν η εμπλοκή της ελληνικής πλευράς σε διάλογο με αντικείμενο τις μειώσεις των αμυντικών δαπανών. Η τουρκική πλευρά επιδιώκει τον μεσο-μακροπρόθεσμο αφοπλισμό της ΠΑ και του ΠΝ, χωρίς την αντίστοιχη μείωση της δικής της μαχητικής ισχύος.

Τέλος στις «εθνικές» Ένοπλες Δυνάμεις ή ανάγκη για ρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικότητας; Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ για την κατάργηση της προϋπόθεσης του ελληνικού γένους για τις εισαγωγικές εξετάσεις των παραγωγικών σχολών έφερε στο προσκήνιο έναν από τους μεγαλύτερους μετασχηματισμούς που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια: της ευρείας μετάλλαξης από μία εθνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά ομοιογενή σε μία πολυφυλετική, πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική κοινωνία.

Littoral Combat Ship : Η Επιχειρησιακή Φιλοσοφία
Η στρατηγική και επιχειρησιακή λογική πίσω από τη σχεδίαση του LCS, οι ανάγκες που το νέο απόκτημα του Ναυτικού ΗΠΑ καλείται να καλύψει, αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη χρήση του, εφόσον δεν ολοκληρωθεί και με άλλα συμπληρωματικά συστήματα.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα : Η Μετατροπή της Ελλάδας σε «ρουμ μιλέτ»;
Οι κίνδυνοι για την ελληνική πλευρά από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Η Νέα Βαλκανική Περιπέτεια της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής
Η Τουρκία του Ερντογάν και του Νταβούτογλου προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια ζώνη επιρροής που θα τεμαχίζει τα Βαλκάνια.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου :
Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις ενός εγκλήματος του 20ού αιώνα στον 21ο.