16.6.10

Βουλγαρία: Δηλώσεις Μπ. Μπορίσοφ με σημασία, για την πολιτική της Σόφιας, τον αγωγό, και το πυρηνικό εργοστάσιο..



Η Βουλγαρία ακολουθεί ευρωατλαντική πορεία. Τη στροφή από τη Μόσχα προς την Ουάσιγκτον την κάναμε όταν γίναμε μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ. Ο κ. Μπορίσοφ προέβη σ' αυτή τη δήλωση όταν δημοσιογράφος τού ζήτησε να σχολιάσει δημοσίευμα του περιοδικού «Forbes», που, με αφορμή τα όσα είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός την προηγούμενη Παρασκευή περί αποχώρησης της χώρας του από τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αναφέρει ότι, «μάλλον σημειώνεται στροφή από τη Μόσχα ...προς την Ουάσιγκτον στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής της Βουλγαρίας».
«Η περιοχή του Μπουργκάς δεν θέλει το έργο Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη. Αυτό (το έργο) δεν πρόκειται να ''περάσει'' και από την περιβαλλοντική εκτίμηση, είναι ασύμφορο και δεν έχουμε χρήματα γι' αυτό. Αλλά και τα υπόλοιπα κράτη δεν έχουν λεφτά για τον πετρελαιαγωγό», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ, οι δηλώσεις του οποίου δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Ντνέβνικ», αλλά και σε άλλα βουλγαρικά ΜΜΕ.

«Δεν κάνουμε στροφή, αλλά για πρώτη φορά προχωράμε στην ορθή κατεύθυνση, στην κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθούμε», υπογράμμισε ο κ. Μπορίσοφ και πρόσθεσε πως, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. «εμείς έχουμε ρεαλιστικές, ομαλές και καλές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ η θέση μας για τα ενεργειακά σχέδια είναι προς συμφέρον της Βουλγαρίας».
Αναφερόμενος στο άλλο μεγάλο έργο, κοινού ενδιαφέροντος, της Σόφιας και της Μόσχας, το οποίο, επίσης, έθεσε υπό αμφισβήτηση ο Βούλγαρος πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή, είπε ότι υπάρχουν τρεις ερωτήσεις, στις οποίες πρέπει να δοθεί απάντηση προτού προχωρήσει ο πυρηνικός σταθμός «Μπέλενε»: πόσα χρήματα θα κοστίσει η κατασκευή του, σε πόσα χρόνια θα γίνει η απόσβεση της επένδυσης και σε ποιον θα πουλάει η Βουλγαρία το ρεύμα. «Όταν ο σύμβουλος (η συμβουλευτική εταιρία για το έργο) απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, θα πούμε το ''ναι'' ή το ''όχι'' μας», κατέληξε ο κ. Μπορίσοφ
greeknation