Χαλάρωση του χερσαίου αποκλεισμού της Γάζας

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης του χερσαίου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων αγαθών στο παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς.

«Συμφωνήθηκε η φιλελευθεροποίηση του συστήματος μέσω του οποίου αγαθά εισέρχονται στη Γάζα και η επέκταση της εισροής υλικών για την υλοποίηση μη στρατιωτικών προγραμμάτων που βρίσκονται υπό διεθνή επιτήρηση», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία δεν περιλαμβάνεται κατάλογος προϊόντων που προβλέπεται από ...
το μέτρο.

Η διατύπωση της ανακοίνωσης  δείχνει ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε διεθνείς οργανισμούς , όπως τα Ηνωμένα Έθνη, να εισαγάγουν απαγορευμένα μέχρι σήμερα οικοδομικά υλικά, ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, μετά την ισραηλινή επίθεση (Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009).

Το συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο άρχισε τη συνεδρίασή του την Τετάρτη με θέμα  την άμβλυνση των όρων του αποκλεισμού, επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι «οι ισχύουσες διαδικασίες ασφαλείας  για την παρεμπόδιση της εισόδου όπλων και εξοπλισμού» θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται.

Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στη χαλάρωση των όρων του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Το σχέδιο για τη χαλάρωση των όρων του αποκλεισμού καταρτίσθηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η ισραηλινή αιματηρή επίθεση εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα τη Γάζας, στις 31 Μαΐου. Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ κυβερνάται από μια «πυρομανή κυβέρνηση» και η αιματηρή επιχείρησή του εναντίον του διεθνούς στολίσκου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αύξησε τους κινδύνους για πόλεμο στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ να χαλαρώσει τους όρους χερσαίου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Την πρόθεση της να στείλει πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια και να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, η οργάνωση Εβραίων της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι δεν θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προδοσία του εβραϊκού λαού. Η επικεφαλής της οργάνωσης «Γερμανική Εβραϊκή Φωνή», Κέιτ Κατζενστάιν Λέιτερερ, δήλωσε ότι πρόθεση είναι να βοηθήσουν να διατηρηθεί το κράτος του Ισραήλ, καταδεικνύοντας ότι οι τωρινές του πολιτικές είναι λανθασμένες.
ant 1 online