30.6.10

«Έτοιμο» για νέες κυρώσεις το Ιράν

Νέες κυρώσεις είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί.


«Το Ιράν έχει αποκτήσει πείρα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κυρώσεων» δήλωσε ο Μοτακί στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν...
νέες κυρώσεις εξαιτίας της άρνησης του Ιράν να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

«Το 70% των κυρώσεων τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν περισσότερο ένας ψυχολογικός πόλεμος» τόνισε ο Μοτακί. «Δεν θεωρούμε ευπρόσδεκτες τις κυρώσεις, αλλά θα αντισταθούμε σθεναρά και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλη μας τη δύναμη» πρόσθεσε.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί την επανάληψη των συνομιλιών τον Αύγουστο, αλλά ζήτησε να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την ομάδα των έξι χωρών: τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία, τη Τουρκία και τη Βραζιλία.

Η Τουρκία και η Βραζιλία είναι οι μοναδικές χώρες που καταψήφισαν τις τελευταίες κυρώσεις του ΟΗΕ. Επίσης, μεσολάβησαν για τη σύναψη συμφωνίας τον προηγούμενο μήνα για την ανταλλαγή του ιρανικού ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου με πυρηνικά καύσιμα μέσω της Ρωσίας και της Γαλλίας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στον ιατρικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Ο Μοτακί δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να εφαρμόσει τη συμφωνία αυτή.

zougla.gr