17.6.10

Θρίλερ με τους καθηγητές



Αποφασίζουν σήμερα αν θα τερματίσουν την αποχή τους από τη βαθμολόγηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
▅Με την αγωνία  για τους  βαθμούς  ζουν 90.000  υποψήφιοι  και περιμένουν τη σημερινή απόφαση της  ΟΛΜΕ, αν οι  βαθμολογητές θα σταματήσουν ή θα  συνεχίσουν  την αποχή  τους από τη  βαθμολόγηση των γραπτών
Κρίσιμη απόφαση για τους περίπου 90.000 υποψηφίους που αγωνιούν για τους βαθμούς τους καλείται να λάβει σήμερα η ΟΛΜΕ, σταθμίζοντας αν θα τους μεταβάλει σε ομήρους των βαθμών παρατείνοντας την αποχή από τη βαθμολόγηση και την ερχόμενη εβδομάδα ή αν θα καλέσει τους βαθμολογητές να επιστρέψουν από τη Δευτέρα στο έργο τους. 
Η Αννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε χθες «θέμα δημοσίου συμφέροντος» την ...υπόθεση των βαθμολογιών και ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας τους να πάρουν θέση απέναντι στο πρόβλημα που προέκυψε από τις περικοπές στις αποζημιώσεις των βαθμολογητών και των άλλων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις εξετάσεις, στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής. Ο πρώτος αρχηγός που απάντησε ήταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος με πολύ σκληρή δήλωση κατηγόρησε τους καθηγητές ότι «εκβιάζουν τους μαθητές τους για να πάρουν περισσότερα χρήματα».

Η υπουργός Παιδείας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να μεταφέρει τα αβαθμολόγητα γραπτά σε άλλα βαθμολογικά κέντρα, να αντικαταστήσει τους βαθμολογητές που απέχουν με άλλους, ή- το πλέον ακραίο σενάριο- ακόμα και να επιστρατεύσει τους εκπαιδευτικούς αν επιμείνουν για πολύ στην αποχή τους. Επίσης προανήγγειλε την αναδιάρθρωση όλου του συστήματος, με εξορθολογισμό των εκατοντάδων επιτροπών που συμμετέχουν στις Εξετάσεις και των αμοιβών τους.

Εκκληση
«Θέλω να κάνω μία έκκληση στον συνδικαλιστικό φορέα των εκπαιδευτικών για την ανάγκη να κατανοήσουν και να σεβαστούν ότι δεν μπορούν 90.000

παιδιά και οι οικογένειές τους να είναι σε ομηρεία με αυτό τον ακραίο τρόπο. Είναι πλέον θέμα δημοσίου συμφέροντος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα. Νομίζω όμως ότι το πιο σημαντικό είναι η έκκληση προς τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς».

Πάντως, από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας αλλά και των εκπαιδευτικών προκύπτει ότι τουλάχιστον για τα Ειδικά Μαθήματα η διεξαγωγή των εξετάσεων που αρχίζουν στις 24 Ιουνίου δεν απειλείται.

ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Η διεξαγωγή των εξετάσεων για τα Ειδικά Μαθήματα οι οποίες αρχίζουν στις 24 Ιουνίου δεν απειλείται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας

Θα περικοπούν οι αποζημιώσεις

ΧΘΕΣ, η συνάντηση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ) με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών απέβη άκαρπη, καθώς ο Η. Πλασκοβίτης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην περικοπούν οι αποζημιώσεις τους.

Επίσης, όπως ανέφεραν στελέχη της ΟΛΜΕ, τους ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν ούτε αναδρομικές οφειλές τριετίας από διάφορα οδοιπορικά και άλλα έξοδα που αφορούν τις Εξετάσεις και δεν είχαν πληρωθεί επειδή δεν είχαν προϋπολογιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή έκανε τους εκπαιδευτικούς να μιλούν για «προκλητική στάση» και τους συνδικαλιστές των αριστερών παρατάξεων της ΟΛΜΕ να κάνουν λόγο για συνέχιση της αποχής και την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, συνδικαλιστής (από την παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ) δήλωσε ότι προτείνει σήμερα αποχή επ΄ αόριστον, κάτι που ισοδυναμεί προφανώς με δυναμίτη σε όλη τη διαδικασία αφού υπάρχουν προθεσμίες και πρέπει να συμπληρωθούν Μηχανογραφικά Δελτία.

Η βαθμολόγηση
Ωστόσο, δεδομένου ότι προχθές η παράταξη ΔΑΚΕ της ΟΛΜΕ (πρόσκειται στη Ν.Δ.) διασπάστηκε, καθώς δύο από τα μέλη της ψήφισαν υπέρ της αποχής μέχρι αύριο Παρασκευή μαζί με τους αριστερούς συνδικαλιστές και τα άλλα δύο ψήφισαν κατά της αποχής μαζί με τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι ουσιαστικά η βαθμολόγηση και των 90.000 υποψηφίων εξαρτάται από τους συνδικαλιστές της Ν.Δ.

Αν ένας από τους δύο που ψήφισαν αποχή τοποθετηθεί διαφορετικά σήμερα, τότε τα γραπτά που απομένουν αβαθμολόγητα (σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου είναι το 25% των γραπτών στην Αττική, ενώ στην περιφέρεια τα περισσότερα έχουν βαθμολογηθεί) θα πάρουν σειρά από τη Δευτέρα και η έκδοση των αποτελεσμάτων αναμένεται περίπου στις 25 Ιουνίου.


Οι όροι και οι διαδικασίες των εθελοντικών μετατάξεων για 17.000 υπαλλήλους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γεωργία Κανδρή 

ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ που προβλέπονται για το προσωπικό των αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων των δήμων, αλλά και με το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς στο οποίο υπάγονταν πριν από την μεταφορά τους στους δήμους, θα μεταταχθούν οι υπάλληλοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στους νέους δήμους του «Καλλικράτη».

Οι όροι και οι διαδικασίες των εθελοντικών μετατάξεων για τους 17.000

υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στους δήμους της χώρας καθορίζονται με την εγκύκλιο που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος και η οποία εστάλη στις περιφέρειες και τις νομαρχίες της χώρας.

Σύμφωνα με αυτήν, δίνεται αποκλειστική προθεσμία έως και τις 8 Ιουλίου προς τους ενδιαφερόμενους να ζητήσουν, με αίτηση τους προς τον νομάρχη, τη μετάταξή τους στον δήμο, ειδάλλως από 1η Ιανουαρίου 2011 μετατάσσονται υποχρεωτικά στους δήμους.

Το μόνιμο και το ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό θα διέπονται από το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς στο οποίο υπάγονταν πριν από τη μεταφορά τους στους δήμους.

Παράλληλα, ορίζεται ότι θα λαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπεται για το προσωπικό των αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων των δήμων. Στην περίπτωση που το σύνολο των αποδοχών της νέας θέσης είναι μικρότερο, σε σχέση με εκείνες που ελάμβανε πριν από την μετάταξή του, διατηρούνται ως προσωπική διαφορά οι τυχόν επιπλέον τακτικές αποδοχές όπως και τα κάθε είδους επιδόματα. Οι μετατάξεις αφορούν μόνο τις υπηρεσίες των δήμων στις οποίες σύμφωνα με τον νόμο του «Καλλικράτη» μεταφέρονται οι αρμοδιότητες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και όχι σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ΟΤΑ και λοιπά ΝΠΔΔ, προς τα οποία ενδεχομένως το προσωπικό επιθυμεί να μεταταγεί.

Στη διαδικασία των εθελοντικών μετακινήσεων εμπίπτει το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των οργανικών μονάδων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των Ενιαίων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Νομαρχιακών Διαμερισμάτων των οποίων οι αρμοδιότητες αφορούν τους τομείς Πολεοδομίας και Πρόνοιας οι οποίες και μεταφέρονται στους δήμους.

Επίσης χρήση της διαδικασίας μπορούν να κάνουν και οι υπάλληλοι οι οποίοι ασκούσαν αρμοδιότητες που απονέμονται πλέον στους δήμους σύμφωνα με τον «Καλλικράτη».

Οι αποσπασμένοι
Στις διαδικασίες εμπίπτουν επίσης και οι υπάλληλοι των αποκεντρωμένων υπηρεσιών, το αποσπασμένο προσωπικό βάσει κοινών ή ειδικών διατάξεων σε άλλες υπηρεσίες, ακόμη και του εξωτερικού, καθώς και το προσωπικό το οποίο τελεί σε πάσης φύσεως άδειες.

Οι εθελοντικές μετατάξεις θα γίνουν για τους υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στον δήμο της έδρας του νομού. 
tanea- online