11.5.10

Eπιχείρηση κατευνασμού των πιλότων



ΤΡΊΤΗ, 11 ΜΑΪ́ΟΥ 20

Με προφανή σκοπό να επουλώσει τις πληγές που δημιουργήθηκαν όταν έσπευσε να κατηγορήσει τους πιλότους ότι «πετούν στους ουρανούς της πατρίδας όχι λόγω αίσθησης καθήκοντος, αλλά για λόγους οικονομικούς» επισκέφθηκε την αεροπορική βάση της Τανάγρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τη δήλωση αυτή είχε κάνει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στις 26 Απριλίου, όταν περίπου 700 πιλότοι «πρώτης γραμμής» της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν αρνηθεί να εκτελέσουν το ημερήσιο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή του πτητικού τους επιδόματος κατά 40%. Τότε, ο υπουργός Άμυνας είχε επίσης ισχυριστεί ότι οι ιπτάμενοι κάνουν κατάχρηση των μέσων πίεσης που διαθέτουν για συντεχνιακούς λόγους. Ο κ. Βενιζέλος έφτασε στην 114 Πτέρυγα Μάχης περίπου στις οκτώ το πρωί της Τρίτης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΑαντιπτέραρχο Βασίλη Κλόκοζα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο.

Ο υπουργός Άμυνας συνομίλησε με τους πιλότους και τους τεχνικούς της 332 Μοίρας, επιχειρώντας να τους εξηγήσει ότι τα επιδόματα κινδύνου (δηλαδή το πτητικό) που λαμβάνουν θα αναπροσαρμοστούν. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα αντισταθμιστούν οι απώλειες στο εισόδημα των πιλότων πρώτης γραμμής από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του επιδόματός τους.

Οι συζητήσεις του κ. Βενιζέλου με τους πιλότους έγιναν σε κλίμα «αμοιβαίας κατανόησης», σύμφωνα με συνεργάτη του υπουργού Άμυνας 
(...).

Πάντως ο κ. Βενιζέλος για ακόμη μια φορά δεν μπήκε στον πειρασμό να πετάξει ως συγκυβερνήτης με μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, σπάζοντας με τον τρόπο αυτό μια παράδοση που τηρούσαν ευλαβικά όλοι οι οι προηγούμενοι υπουργοί Άμυνας που θεωρούσαν υποχρέωσή τους να επιβούν σε κάποιο μαχητικό. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τανάγρα, ο κ. Βενιζέλος παρακολούθησε ωστόσο ταχεία απογείωση μαχητικών επιφυλακής και του έγινε επίδειξη της έννοιας του scrabble

Πρώτο Θέμα
________________________________________________________________________
Φυσικό είναι να μην "πετάξει" με μαχητικό ο κ. Υπουργός, για δύο λόγους:
1-Για τεχνικούς....(δεν υπήρχε περίπτωση να χωρέσει ! )
2-Εάν κατά την πτήση ο πιλότος έκανε (κατά λάθος..) χρήση του εκτινασσόμενου  καθίσματος, θα χάναμε και το αεροπλάνο και τον υπουργό...!!! 
EFENPRESS- 3