4.5.10

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ;


«Να τιμωρηθούν οι φταίχτες»

Την άμεση συγκρότηση Εξεταστικής για την οικονομία αποφάσισε η κυβέρνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Ολα τα φώτα  στη χθεσινή  συνάντηση  ΠαπούλιαΠαπανδρέου   στο Προεδρικό Μέγαρο  και στην κοινή  ομολογία των  δύο ανδρών ότι πρέπει να αποκατασταθεί   το αίσθημα δικαιοσύνης και  να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την  κρίση
Με την άμεση συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία και την αποστολή στον εισαγγελέα όλων των υποθέσεων κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος από την προηγούμενη κυβέρνηση απαντάει η κυβέρνηση Παπανδρέου στο πανελλήνιο αίτημα να τιμωρηθούν εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή δραματική κατάσταση. 
Oπως έγινε γνωστό, η αναγκαιότητα της συγκρότησης της Επιτροπής αυτής, που κατέστη αναγκαία μετά την οργή που προκάλεσαν τα οικονομικά μέτρα, αποτελεί απόφαση του Πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ζήτησε «να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης» και προέτρεψε τον Γιώργο Παπανδρέου ώστε να παταχθούν «οι απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος». Αργότερα, κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κ. Παπούλιας παραδέχθηκε ότι η «ευθύνη είναι όλων μας, δεν είναι σημερινή, αλλά έρχεται από πολλά χρόνια πριν».... «Πρέπει να πατάξουμε τους φοροφυγάδες και όλους αυτούς τους απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προέβλεψε ότι «ο λαός θα ανταποκριθεί», υπό την προϋπόθεση ότι θα «πεισθεί πως θα υπάρξει δικαιοσύνη, θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, να παταχθούν αυτοί που πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού». Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι «πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι μια κοινωνία ευνομίας, καθώς η ανομία είναι το διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας» και χαρακτήρισε την κρίση ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι με την ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων θα υπάρξουν βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία, αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν. Σε παρέμβασή του σε εκδήλωση για τη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου που διοργάνωσε το Κανάλι 1 του Πειραιά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στα μέτρα είπε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην εσωτερική δικαιοσύνη και την ισορροπία όλης αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και αυτό θέτει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα κατανομής ευθυνών, πολιτικών ευθυνών». Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής, είπε: «Ο κόσμος από εμάς περιμένει δύο πράγματα. Να φτιάξουμε την οικονομία και να αποδώσουμε ευθύνες που έχουν όσοι διέλυσαν το κράτος και την οικονομία, δηλαδή περιμένει από εμάς να κάνουμε ό,τι επιτρέπεται και ό,τι επιβάλλεται σ΄ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου». Η «χαμηλή διαφθορά»
Η υπό συγκρότηση Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει τις πολιτικές- και άλλες ενδεχομένως- ευθύνες των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, αποφασίστηκε να χτυπηθεί άμεσα και καίρια η «χαμηλή διαφθορά», αυτή δηλαδή που αφορά επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, που βαρύνονται με σκάνδαλα κάθε είδους (φακελάκια γιατρών, υπηρεσίες πολεοδομίας, εφορίες, υπηρεσίες υπουργείου μεταφορών, τελωνεία κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτό, ανατέθηκε στον υφυπουργό κ. Πεταλωτή να ζητήσει από τα υπουργεία όλους τους σχετικούς φακέλους που εκκρεμούν προς διερεύνηση. 
tanea