13.5.10

Αλβανοί ένοπλοι νεκροί σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στην ΠΓΔΜ

Αλβανοί ένοπλοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο σε ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια εθνοτικής βίας μετά τη σύγκρουση του 2001. Στην κατοχή τους εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα όπλων και εμβλήματα με τα διακριτικά του UCK.

Οι ένοπλοι επιχειρούσαν να μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα όπλων σε ένα μικρό φορτηγό. Ενεργώντας κατόπιν πληροφοριών η αστυνομία της ΠΓΔΜ έστησε ενέδρα στην περιοχή διενεργώντας ελέγχους στα διερχόμενα οχήματα. Όταν επιχείρησε να σταματήσει το φορτηγό, οι τέσσερις επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ κατά της αστυνομικής περιπόλου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επέστρεψαν τα πυρά και οι επιβαίνοντες στο φορτηγό σκοτώθηκαν. Από την πλευρά της αστυνομίας δεν υπήρξαν θύματα....


Οι δύο από τους νεκρούς ήταν πολίτες της ΠΓΔΜ, αλβανικής εθνικής καταγωγής, και ο τρίτος Αλβανός κάτοικος του Κοσσυφοπεδίου. Είχαν όλοι ποινικό μητρώο και ένας εξ αυτών είχε καταδικαστεί ερήμην σε κάθειρξη εννέα ετών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ. Η ταυτότητα του τέταρτου νεκρού δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής.

Στο φορτηγό εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα όπλων -τρεις εκτοξευτήρες χειροβομβίδων, τρεις τσάντες με χειροβομβίδες, έξι τσάντες με εκρηκτικά ΤΝΤ, τυφέκια ακριβείας, νάρκες και πυρομαχικά.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας τη ΠΓΔΜ Ίβο Κοτέβσκι δήλωσε στο Reuters ότι οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες στολές και στην κατοχή τους βρέθηκαν εμβλήματα με τα διακριτικά του UCK, της οργάνωσης των Αλβανών ανταρτών που πολέμησε τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ στην εθνοτική σύγκρουση του 2001.

Ο UCK διαλύθηκε και αφοπλίστηκε στα τέλη του 2001 μετά την ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη με τη μεσολάβηση της Δύσης, και η οποία τερμάτισε τη σύγκρουση δίνοντας περισσότερα πολιτικά δικαιώματα στους Αλβανούς, οι οποίοι αποτελούν το ένα τρίτο σε συνολικό πληθυσμό δύο εκατομμυρίων κατοίκων της ΠΓΔΜ.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την ΠΓΔΜ ότι η συμφωνία βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της εθνικιστικής ρητορικής που χρησιμοποιούν πολιτικοί από αμφότερες τις πλευρές.

Αρκετές χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωσαν τη Δευτέρα στους δρόμους των Σκοπίων διαμαρτυρόμενοι κατά κυβερνητικών πολιτικών που όπως υποστηρίζουν υπονομεύουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Το επεισόδιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη βόρεια ΠΓΔΜ έρχεται δέκα ημέρες αφότου ο UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου) ανέλαβε την ευθύνη για ένα παρόμοιο περιστατικό με ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στα σύνορα, στο οποίο υποστήριξε ότι σκοτώθηκε ένας στρατιώτης της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση προχώρησε σε διάψευση.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ είχε ανακαλύψει τέσσερις κρύπτες με μεγάλη ποσότητα οπλισμού στην περιοχή. Οι κρύπτες με τον οπλισμό φυλάσσονταν από ομάδα ενόπλων, η οποία αντάλλαξε πυροβολισμούς με την αστυνομία και στη συνέχεια διέφυγε.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι το νέο επεισόδιο ερευνάται και είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί εάν συνδέεται με την ανταλλαγή πυροβολισμών που είχε προηγηθεί κοντά στα σύνορα στις 29 Απριλίου. Η ίδια ανέφερε ότι αποδεικνύεται πως η αστυνομία «ενεργεί αποτελεσματικά και δεν συντρέχει λόγος για ανησυχία μεταξύ των πολιτών της ΠΓΔΜ σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας».

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την επιχείρηση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ κατά ένοπλης ομάδας που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα έξω από το χωριό Ράντουσα, κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο.«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επιτυχημένη αστυνομική επιχείρηση της Μακεδονίας κατά ενόπλων εγκληματικών στοιχείων τα οποία προφανώς σχεδίαζαν πράξεις βίας κατά πολιτών της Μακεδονίας», ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Φίλιπ Ρίκερ, σε γραπτή του δήλωση.

ΝΕΑ,ΕΞΠΡΕΣΣ

infognomonpolitics