31.5.10

Τουρκία: Ανακαλεί τον πρέσβη της από το Ισραήλ


 Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010, 13:23

Καταιγιστικές είναι εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, μετά την επίθεση του Ισραηλινού Στρατού κατά της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Γάζας.

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της από το Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός διακόπτει την επίσκεψή του στη Χιλή και επιστρέφει εσπευσμένα στην Άγκυρα...


Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, από τη Βραζιλία όπου βρισκόταν, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουρκικό αίτημα περί έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Νταβούτογλου επρόκειτο να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική ηγεσία. Τέλος, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ, αποχώρησε από περιφερειακή διάσκεψη σχετικά με τη σημασία ένταξης στο ΝΑΤΟ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) της ΠΓΔΜ, μετά την είδηση για την επίθεση στον διεθνή στολίσκο και τον θάνατο Τούρκων ακτιβιστών. Αναχώρησε και αυτός άμεσα για την Τουρκία.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφέρει ότι «το Ισραήλ έχει πλήξει τη διεθνή δημόσια συνείδηση» και εκφράζει την «ευχή, κύκλοι συνετοί στην ισραηλινή πολιτική και το κράτος του Ισραήλ να τερματίσουν την πορεία αυτή».

Ο Γκιουλ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την «παράβλεψη της ζωής άμαχων ανθρώπων, που προσπαθούσαν να μεταφέρουν βοήθεια στον λαό της Γάζας» και τονίζει ότι «το Ισραήλ, με την πολιτική του αυτή, απομονώνει το λαό του από τον υπόλοιπο κόσμο και δυσχεραίνει τη διαδικασία ειρήνης, η οποία είναι η εγγύηση και του δικού του μέλλοντος».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει, επίσης, ότι «οι περιορισμοί εναντίον της Γάζας, στην πραγματικότητα δεν είναι υπόθεση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, αλλά μια μεγάλη διεθνής ανθρώπινη τραγωδία».

Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι του στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει, παρά τη δολοφονική επιδρομή των ισραηλινών κομάντος εναντίον του διεθνούς στολίσκου της Ελευθερίας.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Νετανιάχου επιστρέφει στο Ισραήλ λόγω των εξελίξεων. Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, μέσω έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, οι οποίες πλέον δεν είναι πιθανόν να συνεχισθούν, τουλάχιστον προς το παρόν.
zougla.gr