Δείπνο Χριστόφια – Έρογλου πριν τις διαπραγματεύσεις



Σε δείπνο γνωριμίας για την ερχόμενη Τρίτη, μια ημέρα πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, προσκάλεσε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου, αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Καθημερινή Κύπρου», επικαλούμενη  το «Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Κύπρου». 

Όπως αναφέρεται, στο δείπνο οι δύο ηγέτες..
έχουν προσκληθεί με τις συζύγους τους, ενώ στο δείπνο θα παρακαθίσουν και οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Όζερσαϊ.

Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση κρίνει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες για το Κυπριακό σε γενικές γραμμές ως ικανοποιητική, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. 

Ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ως «εξαιρετικής σημασίας» το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταγράφει πως οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναρχίσουν στο καθιερωμένο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και τα δύο ανακοινωθέντα της 23ης Μαϊου και της 1ης Ιουλίου 2008, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. 

Επίσης, ανέφερε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης, όπως πάντοτε, θα μελετηθεί σε βάθος από την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θα ενεργήσει ανάλογα στο πλαίσιο των συνεχών της επαφών με τον ΟΗΕ.

Την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν,  μιλώντας στον πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτήρισε το Κυπριακό ως το πιο μακρόχρονο πρόβλημα στην ιστορία του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών μετά την ομιλία του, ο ΓΓ ρωτήθηκε για το πώς βλέπει ο ίδιος τη διαδικασία στο Κυπριακό και απάντησε: «Προκειμένου να εκφράσω την υποστήριξή μου πραγματοποίησα επισκέψεις στην Κύπρο. Οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες. Αμέσως μετά τις εκλογές, συνομίλησα και με τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος μου είπε ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του στη διαδικασία. Πρέπει να καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες και ακολούθησαν οι εκλογές του Μαΐου. Οι ηγέτες των δύο πλευρών πρέπει να αποφασίσουν».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε επίσης ότι κατά τις συνομιλίες που προηγήθηκαν «εξετάσθηκαν σχεδόν όλα τα ζητήματα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξει κάποια απόφαση στις κατ' ιδίαν συνομιλίες».
ant1 online