18.5.10

ΜΟΝΟ ΤΗ ΜΙΑ ;


Posted: 17 May 2010 02:35 AM PDT
Tου Λουκά Δημάκα

Την απόσυρση της μίας από τις δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν ανοιχτά της Σομαλίας κατά των πειρατών, μελετά το ελληνικό Πεντάγωνο.

Η εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο λόγος που το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, καθώς το συνολικό ετήσιο λειτουργικό κόστος και για τα δύο πολεμικά πλοία ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση (Atalanta) διαρκεί όλο το έτος και κόστισε, για το 2009, 14,6 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή μας στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση (Ocean Shield) διαρκεί περίπου 6 μήνες κάθε έτος _ για το 2009 το κόστος ήταν 5,7 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι, σε περίπτωση απόσυρσης, να μη συμμετάσχουμε στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει κάποιες βολιδοσκοπήσεις με συμμαχικούς παράγοντες που έδειξαν κατανόηση για τη μεγάλη επιβάρυνση της χώρας. Και αυτό καθώς η Ελλάδα διαθέτει και άλλα δύο πολεμικά πλοία σε πολυεθνικές αποστολές στη Μεσόγειο. Συνολικά το 2009 η Ελλάδα δαπάνησε 64,4 εκατ. ευρώ για πολυεθνικές αποστολές (ΝΑΤΟ, Ε.Ε., ΟΗΕ), ενώ το 2010 αναμένεται να είναι μεγαλύτερες λόγω αυξημένης παρουσίας στο Αφγανιστάν για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ που έχουμε ήδη αναλάβει. Για την εξέταση του ενδεχόμενου περιορισμού της ελληνικής ναυτικής συμμετοχής στη Σομαλία ενημέρωσε τις προάλλες τους πρώην αρχηγούς ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Γ. Γιάγκος.

ΝΕΑ