9.5.10

Επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο έδαφος του Ιράκ

Τουλάχιστον πέντε Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν στις τελευταίες συγκρούσεις.
Τουρκικές ειδικές δυνάμεις καταδίωξαν Κούρδους αντάρτες στο έδαφος του Βορείου Ιράκ και έπληξαν «στόχους» χρησιμοποιώντας επιθετικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε μαχητές τους, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού χθες.

Νωρίτερα χθες, δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από δυο εκρήξεις ενώ εκτελούσαν περιπολίες στις επαρχίες Χακαρί και Σιρνάκ, στην παραμεθόριο Τουρκίας-Ιράκ, σύμφωνα με πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η επιδρομή εντός του εδάφους του Ιράκ σημειώθηκε, σύμφωνα με το επιτελείο, την Παρασκευή, μετά από επίθεση ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από την οποία βρήκαν το θάνατο άλλοι δύο...
Τούρκοι στρατιώτες.

Τρεις ομάδες των ειδικών δυνάμεων, αποτελούμενες από επτά ως οκτώ μέλη η καθεμιά, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα και άγνωστος αριθμός UAVs συμμετείχαν στην εισβολή, κατά το επιτελείο.

«Υπήρξαν αντιαεροπορικά πυρά από διάφορες θέσεις πέραν των συνόρων εναντίον των ελικοπτέρων. Η αεροπορία ανταπέδωσε τα πυρά σε αυτές τις περιοχές», σύμφωνα με ανακοινωθέν του επιτελείου. «Διαπιστώθηκε ότι οι θέσεις καταστράφηκαν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις εναντίον μαχητών του PKK συνεχίζονται.

Σε ανακοινωθέν του που εκδόθηκε αργά χθες Σάββατο το PKK αναφέρει αντίθετα ότι ο Τουρκικός στρατός άρχισε την Πέμπτη επιχείρηση περνώντας τα σύνορα και ότι οι αντάρτες του βρέθηκαν υπό εντατικό βομβαρδισμό από ελικόπτερα και όλμους, κι αναγκάστηκαν να εμπλακούν σε σφοδρές μάχες επί δύο ημέρες.

«Συνολικά 15 στρατιώτες του εχθρού σκοτώθηκαν στην διάρκεια των μαχών που σημειώθηκαν σε πέντε περιοχές την 6η και την 7η Μαΐου», ανέφερε το ανακοινωθέν της οργάνωσης, που προσθέτει ότι σκοτώθηκαν επίσης δυο αντάρτες του PKK.

Η κυβέρνηση του Ιράκ διαμαρτύρεται έντονα για τις συνεχείς Τουρκικές εισβολές στο έδαφος της χώρας με στόχο την εξόντωση μελών του PKK. Το Φεβρουάριο του 2008, ο Τουρκικός στρατός είχε πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στην οποία είχαν λάβει μέρος πάνω από 10.000 άνδρες. Ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει εξ άλλου συχνά περιοχές όπου υποπτεύεται ότι υπάρχουν θέσεις του PKK από αέρος.

Η Κουρδική παράταξη μάχεται κατά του Τουρκικού κράτους από το 1984, σε μια σύρραξη που έχει στοιχίσει 40.000 ζωές--στην πλειοψηφία τους, τα θύματα είναι Κούρδοι. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι μάχεται για τα δικαιώματα των περίπου 15 εκατ. Κούρδων στην Τουρκία. ΗΠΑ και ΕΕ χαρακτηρίζουν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ