10.5.10

Στην Ελλάδα η ναυπήγηση των 6 φρεγατών FREMM - Δημιουργία βάσης συντήρησης (Βίντεο)

10-05-2010 09:10:00
«Το σύνολο των σκαφών των έξι φρεγατών FREMM θα ναυπηγηθεί στην Ελλάδα και επιπλέον θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο συντήρησης των σκαφών, των όπλων και των ηλεκτρονικών τους, έτσι ώστε το Π.Ν. να έχει πλήρη λειτουργική αυτονομία» αναφέρει στο defencenet.gr πηγή της ΓΔΑΕΕ, σε ερώτηση σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Είναι η πρώτη φορά που το σύνολο των κύριων σκαφών μιας κλάσης θα ναυπηγηθεί στην Ελλάδα, αλλά ακόμα σημαντικότερο μακροπρόθεσμα είναι ότι θα δημιουργηθεί βάση συντήρησης της κλάσης στην Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις ...
μεταξύ της ναυπηγού εταιρείας, γαλλικής DCNS και της ΓΔΑΕΕ συνεχίζονται, αλλά με ρυθμούς τέτοιους που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την υπογραφή της διακρατικής σύμβασης, πριν από το τέλος του έτους. Βέβαια ο υπουργός εθνικής άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε στην Βουλή για το θέμα ότι «Κατά την τελευταία του επίσκεψη ο Γάλλος ομόλογός μου στην Ελλάδα, ήδη από το Νοέμβριο, μου παρέδωσε ολοκληρωμένο σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, το οποίο έχουμε επεξεργαστεί και είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στη φάση των τελικών διαπραγματεύσεων».

Με δεδομένο ότι επίκειται η έναρξη του προγράμματος Mid-Life Update (MLU) των φρεγατών ΜΕΚΟ-200HN και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των κύριων σκαφών του στόλου θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, αφού για χρονικό διάστημα έξι ετών ένα σκάφος της κλάσης θα βρίσκεται στην κλίνη για εκσυγχρονισμό, η έναρξη του προγράμματος ναπήγησης των FREMM καθίσταται κάτι παραπάνω από επείγουσα.

Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι την επιχειρησιακή ετοιμότητα του πρώτου σκάφους θα μεσολαβήσουν κατ’ελάχιστον 60 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι πριν από το 2016 αποκλείεται να πλεύσουν οι FREMM στο Αιγαίο.
Η φρεγάτα FREMM του γαλλικού Ναυτικού Aquitaine καθελκύστηκε στις εγκαταστάσεις της DCNS στις 17:15 πριν από δέκα ημέρες, εξερχομενη από την ειδική δεξαμενή με την βοήθεια τριών ρυμουλκών και την περασμένη Τρίτη Τρίτη 4 Μαΐου, έγινε η δοκιμή καταλληλότητας.



Με την ευκαιρία είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου καθώς η καθέλκυση ενός τόσο μεγάλου πολεμικού πλοίου είναι σπάνιο θέαμα στην περιοχή, στις όχθες του ποταμού Σκορφ.
Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου είκοσι λεπτά και για την περίσταση είχαν ληφθεί πλήρη μέτρα προστασίας, όπως σωστικά σκάφη, βατραχάνθρωποι και ελικόπτερα.

Η συγκεκριμένη φρεγάτα είναι η πρώτη της κλάσης για το γαλλικό Ναυτικό. Μετά την Aquitaine θα ακολουθήσουν οι Normandie, Provence, Bretagne, Auvergne, Languedoc, Alsace και Lorraine.

Εκτός της γαλλικής παραγγελίας, υπάρχει μια ακόμα για μια φρεγάτα για το βασιλικό Ναυτικό του Μαρόκου.

Η φρεγάτα τώρα θα αποκτήσει τα οπλικά της και άλλα συστήματα, θα πιστοποιηθεί και θα παραδοθεί στο γαλλικό Ναυτικό το 2012.


Image

Επιπλέον, η συγκεκριμένη τελετή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα την γαλλικής εφημερίδας Le Telegramme, αποτελεί προάγγελο της ανακοίνωσης παραγγελίας 10 ακόμα φρεγατών της κλάσης από το γαλλικό Ναυτικό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr