6.12.09

Eπιχειρησιακή Αξιοποίηση ΤΟΜΑ BMP-3HEL


Eπιχειρησιακή Αξιοποίηση ΤΟΜΑ BMP-3HEL


To ΤΟΜΑ BMP-3HEL που επιλέχθηκε πριν από δύο χρόνια ακριβώς (απόφαση ΚΥΣΕΑ 5 Δεκεμβρίου 2007) ως το νέο ΤΟΜΑ του Πεζικού, έχει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που αναγκαστικά θα οδηγήσουν τόσο το ίδιο το Πεζικό όσο και τα συνεργαζόμενα όπλα (Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό κλπ) να εξελίξουν δόγματα, συνεργασίες και επιχειρησιακές τακτικές του (μακρινού) παρελθόντος.

Για πρώτη φορά ένα μηχανοκίνητο τάγμα Πεζικού θα αποκτήσει ισχύ πυρός που άνετα μπορεί να συγκριθεί με αυτή μιάς Επιλαρχίας αρμάτων:
Εκεί που σήμερα (Μ113) υπάρχει ένα 0,50'' πολυβόλο, στη θέση του αύριο (ΒΜΡ-3HEL) θα υπάρχει ένα πυροβόλο των 100 χλστ. ένα δεύτερο πυροβόλο των 30 χλστ. τρία πολυβόλα των 7,62 χλστ. και οκτώ αντιαρματικοί πύραυλοι με ακτίνα δράσης 5 χλμ. (με τα εξελιγμένα σκοπευτικά τις έκδοσης HEL "υπόσχονται" πλήρη αξιοποίηση του βλήματος σε αντίθεση με τα σκοπευτικά των BMP-3 της Κύπρου, των ΗΑΕ, της Ν.Κορέας κλπ). και ικανότητα διάτρησης μέχρι 750 RHA ομοιογενούς χάλυβα και μία ποικιλία πυρομαχικών εξειδικευμένων σε διάφορες επιχειρήσεις, ημέρας και νύκτας. Και εκεί που σήμερα υπάρχει (όταν υπάρχει...) ένας ασύρματος, αύριο θα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο BMS.

Το ελληνικό BMP-3HEL με τις προσθήκες και τις προσαρμογές στις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες θα μετατραπεί σε μία φονική μηχανή που όμοιά της δεν θα έχει εμφανιστεί στην κατηγορία αυτή, στην ευρύτερη περιοχή. Συν το γεγονός ότι ως νέο σε υπηρεσία είναι ένα οπλοσύστημα με μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και περαιτέρω βελτίωσής του, όπως έχει συμβεί σε όλες τις σημαντικές σχεδιάσεις οπλοσυστημάτων. Για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των BMP-3HEL στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ είχε παρουσιαστεί μία ολοκληρωμένη έρευνα-ανάλυση, την οποία στα προσφέρει σήμερα σε pdf το defencenet.gr.

Τμήμα αναλύσεων defencenet.gr/EFENPRESS