28.12.09

Επίδειξη ισραηλινών ναυτικών συστημάτων στον Α/ΓΕΝ



Παρουσίαση ισραηλινών ναυτικών συστημάτων έλαβε χώρα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του έλληνα Α/ΓΕΝ Γεώργιου Καραμαλίκη στο Ισραήλ. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές ο Αρχηγός του ισραηλινού Ναυτικού Αντιναύαρχος Ελί Μαρούμ ξενάγησε τον έλληνα ομόλογό του στο αρχηγείο του ισραηλινού Ναυτικού στη Χάιφα όπου του παρουσίασε το υποβρύχιο INS Dolphin Type 800 και την κορβέτα Saar V κλάσης Eilat 501 και τον ενημέρωσε για τις δυνατότητές τους.

To υποβρύχιο Dolphin θεωρείται ένα από τα κυριότερα μέσα αποτροπής του Ισραήλ. Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές έχει τη δυνατότητα μεταφοράς βλημάτων κρούζ με πυρηνικές κεφαλές. Η κορβέτα Saar V συνόδευε το υποβρύχιο Dolphin, όταν το τελευταίο διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ από τη Μεσόγειο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Α/ΓΕΝ επιβεβαιώνει την αναθέρμανση των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ ένα χρόνο μετά τις κοινές αεροναυτικές ασκήσεις των δύο χωρών στις οποίες συμμετείχαν 100 αεροσκάφη της ισραηλινής αεροπορίας. Παράλληλη η ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση έρχεται σε μία περίοδο όπου η Άγκυρα σταδιακά αποξενώνεται από το Τελ Αβίβ και προσεγγίζει τη Συρία και το Ιράν.

defencenet/EFENPRESS