15.12.09

«Σενάρια» τα περί πυρηνικής βόμβας



ant1online
Το Ιράν χαρακτήρισε «σενάριο» δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, την Δευτέρα, σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη διεξάγει εργασίες για δοκιμές ενός καθοριστικού στοιχείου στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

«Ορισμένες χώρες είναι οργισμένες γιατί ο λαός μας προασπίζει τα πυρηνικά του δικαιώματα», δήλωσε ο Ραμίν Μεχμανπαράστ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Όταν οι δυτικές χώρες «θέλουν να ασκούν πίεση σε εμάς, κατασκευάζουν τέτοια σενάρια που είναι απαράδεκτα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η βρετανική εφημερίδα αναφερόμενη σε ιρανικό έγγραφο, έγραψε ότι η Τεχεράνη επεξεργάζεται πρόγραμμα για να πραγματοποιήσει δοκιμές ενός εκκινητή νετρονίων, το στοιχείο μιας πυρηνικής βόμβας που πυροδοτεί την έκρηξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αρκετές πηγές στις τάξεις των υπηρεσιών πληροφοριών χρονολογούν το έγγραφο στις «αρχές του 2007, τέσσερα χρόνια μετά τη φερόμενη αναστολή από το Ιράν του εξοπλιστικού του προγράμματος».

Το τεχνικό έγγραφο που έχει συνταχθεί στα περσικά «περιγράφει τη χρήση μιας πηγής νετρονίων, του υδριδίου ουρανίου» («δευτέριο ουρανίου» στα αγγλικά).

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από την εφημερίδα, καμιά χρήση μη στρατιωτική ή στρατιωτική δεν αιτιολογεί μια τέτοια δραστηριότητα, εκτός από την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Το Ιράν επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται μόνο για μη στρατιωτική χρήση. Ωστόσο μερίδα της διεθνούς κοινότητας τρέφει υποψίες πως η Τεχεράνη επιδιώκει την παραγωγή εμπλουτισμένου σε υψηλό ποσοστό ουρανίου για την κατασκευή ατομικής βόμβας
EFENPRESS