24.12.09

«Σκληρή γραμμή» Σαμαρά απέναντι στην Τουρκία


ΤΕΤΆΡΤΗ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009



Κοντά στις θέσεις Σαρκοζί και Μέρκελ ο πρόεδρος της Ν.Δ.



Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, η οποία μάλιστα χαράζει νέα «κόκκινη γραμμή» στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την εξωτερική πολιτική αναμένεται να ακολουθήσει ο Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, απόψε το βράδυ.

Αυτό αναφέρουν πηγές που πρόσκεινται στη Ρηγίλλης, υποστηρίζοντας ότι θα θέσει ερωτήματα κατά πόσο μπορεί η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ισότιμο μέλος, όσο κρατά άκαμπτες θέσεις σε ότι αφορά στο Κυπριακό, στο Αιγαίο, αλλά και στο Πατριαρχείο.
Πρόκειται για θέση εκφράζεται για πρώτη φορά από ελληνικό κόμμα εξουσίας, καθώς η γενική αντίληψη των κυβερνήσεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Ν.Δ. ήταν ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε. -εφόσον βεβαίως εκπληρώνει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Για "ειδικό καθεστώς" της Τουρκίας έχουν μιλήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Όσον αφορά στην Οικονομία -και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές-, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα υποστηρίξει ότι υπάρχουν δύο γραμμές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τις οποίες εκφράζουν, από τη μία ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εισηγείται -σύμφωνα πάντα με τη Ρηγίλλης- φοροεπιδρομή που θα προκαλέσει ασφυξία στην αγορά και από την άλλη η Λούκα Κατσέλη, η οποία εισηγείται μέτρα που απειλούν την οικονομία με νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


infognomonpolitics/EFENPRESS