30.12.09

Οξύνονται οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ


ΤΕΤΆΡΤΗ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009



Όσο παραμένω Υπουργός Εξωτερικών και το κόμμα μου μετέχει στην κυβέρνηση, δεν θα επιτρέψω να υπάρξει διαμεσολάβηση της Τουρκίας στις διαφορές Συρίας-Ισραήλ". Αυτά δήλωσε ο Ισραηλίτης Υπουργός Εξωτερικών Λίπερμαν, ενδεικτικό των κακών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Ισραηλίτης Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε φαντασιώσεις τις φήμες ότι η Τουρκία θα επανέλθει ως μεσολαβητής στις συρο-ισραηλιτικές διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκεπτόμενος την Πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η Γάζα αποτελεί νάρκη στη Μέση Ανατολή και αποτελεί καθεστώς ανοικτής φυλακής, επικρίνοντας το Ισραήλ για την κατάσταση που επικρατεί.

Ο Νταβούτογλου ζήτησε την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε ειρηνευτική διαδικασία. Ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ισραηλίτη ομολόγου του.

Ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν πρόκειται να βελτιωθούν και θα παραμείνουν αμφιλεγόμενες και κατά το 2010, εκτός και εάν το Ισραήλ κάνει κίνηση καλής θέλησης για τη Γάζα.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ


infognomonpolitics/EFENPRESS