10.12.09

«Δέσμευση» για επιστροφή μνημείων απ΄τον ΟΗΕ




85 κράτη-μέλη υιοθέτησαν το ψήφισμα που πρότεινε η Ελλάδα.
Σημαντική ομιλία του υπ.Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Γερουλάνου με ξεκάθαρες τοθετήσεις σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Με πρωτοβουλία της χώρας μας, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 85 κράτη-μέλη υιοθέτησαν το ψήφισμα «Επιστροφή ή αποκατάσταση των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς........ στις χώρες προέλευσής τους». Το σχέδιο είχε προταθεί από τον πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη, μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, στις 16 Νοεμβρίου και χθες υιοθετήθηκε συναινετικά.
Στη σημαντική αυτή εκδήλωση, η οποία αποτελεί μια «δέσμευση» των κρατών να συνεργαστούν σε ένα κοινό στόχο, έλαβε μέρος και ο... υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ήταν σαφής για τη στάση που θα ακολουθήσει από τη νέα του θέση στο ζήτημα αυτό.
«Δεν μπορεί να δημιουργηθεί βιώσιμος παγκόσμιος πολιτισμός αν δεν αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τη δύναμη και τη μοναδικότητα των επιμέρους πολιτισμών» υπογράμμισε επαινώντας το ρόλο του ΟΗΕ στον παγκόσμιο διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς.
«Μία από τις δεσμεύσεις του ΟΗΕ είναι να διατηρήσει τις πολιτιστικές ταυτότητες των λαών μοναδικές, πλήρεις και δημιουργικές» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα και στην ανάγκη για την επανένωση των διασπασμένων συμβόλων της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Το να διαμελίζουμε είναι ανήθικο, το να κρατάμε τα κομμάτια του μοιρασμένα είναι αντιδεοντολογικό. Στον Παρθενώνα αρκετοί πολιτισμοί, αν όχι ο κόσμος στο σύνολό του, αναγνωρίζουν ένα σύμβολο ανθρωπισμού» είπε εκφράζοντας τη χαρά του για το ότι αρκετά κομμάτια του μνημείου αυτού μας επιστράφηκαν εθελούσια ή διά δανείων από τη Χαϊδελβέργη, το Παλέρμο και το Βατικανό. Εδωσε μάλιστα το στίγμα του για τη συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία με άλλα μουσεία «για να βρούμε τρόπους για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία θα εμπλουτίσουν αντί να καταστήσουν φτωχότερες τις εξαιρετικές συλλογές τους».
Το ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη είναι μια ευκαιρία να θέσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της υφηλίου, διεκδικούν να δουν την επιστροφή κάποιων συγκεκριμένων κομματιών της τέχνης, τα οποία βρίσκονται σε άλλα μουσεία, δήλωσε ο κ. Γερουλάνος μετά την ομιλία του.
Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επιδοκιμάζει τα κράτη-μέλη, μουσεία κ.ά., για τις προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων, χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία, επισημαίνει τη διενέργεια από την UNESCO περιφερειακών συναντήσεων για το θέμα, όπως η Διεθνής Διάσκεψη της Αθήνας και η Εκτακτη Συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής των Αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Χώρες Προέλευσής τους ή της Αποκατάστασης σε Περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ το 2008.
Εκφράζει ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την κρατική ιδιοκτησία πολιτιστικών αγαθών, μιας βάσης δεδομένων ορθών πρακτικών στον τομέα της επιστροφής και αναγνωρίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών. Στη συνεργασία αυτή συμπεριλαμβάνεται και η δίωξη ατόμων που εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες.πηγή Καθημερινή.
greece-salonika/EFENPRESS