14.12.09

Πετρέλαιο έξω από τρία ελληνικά νησιά ψάχνει η Τουρκία - Το "καυτό" κοίτασμα του Μπάμπουρα



ΔΕΥΤΈΡΑ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009


Στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τουρκικού στόλου, μία δραστηριότητα που έχει κρατήθηκε, αν όχι μυστική, πάντως δεν διαφημίστηκε καθόλου, από την Άγκυρα, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Και όμως όλος ο τουρκικός πολεμικός στόλος, εκτός από τις ημέρες που λόγω κακοκαιρίας βρισκεται εντός ναυστάθμων έχει αναπτυχθεί σε μία έκταση που ξεκινά από τις ακτές της Θράκης και φτάνει μέχρι την Κύπρο.'

Ιδιαίτερη δραστηριότητα κατεγράφη από τα τουρκικά υποβρύχια τα οποία «συνελήφθησαν» τουλάχιστον αρκετές φορές από τα σταθερά και κινητά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης του Π.Ν. να κινούνται σε θαλάσσιες περιοχές στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων όπως της Άνδρου, της Σκύρου και δυτικά της Καρπάθου.

Η δραστηριότητα του τουρκικού Ναυτικού παρακολουθείται με πολύ προσοχή κυρίως μετά τις δύο NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα τον Οκτώβριο με τις οποίες προανήγγειλε πετρελαϊκές έρευνες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά σε απόσταση αναπνοής, για την ακρίβεια λίγο έξω από τα λιμάνια των ελληνικών νησιών Λέσβος, Κω και Σύμη.

Σύμφωνα με αυτές τις NAVTEX, οι οποίες εκδόθηκαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου (και αυτό έχει την σημασία του) και κρατήθηκαν μυστικές από ελληνικής πλευράς, η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει από 24/10 μέχρι τις 11/11 και από τις 26/10 μέχρι τις 30/11 πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες απέναντι από τις νήσους Κω & Σύμη και Λέσβο αντίστοιχα, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.


infognomonpolitics/EFENPRESS