19.12.09

Επικίνδυνο σκηνικό πάνω από τη Θάσο και το Βόρειο Αιγαίο,


ΣΆΒΒΑΤΟ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009

Επικίνδυνο σκηνικό πάνω από τη Θάσο και το Βόρειο Αιγαίο, από αεροναυτική Τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά, με φόντο τις έρευνες τις Kavala Oil.

Από τον Δημήτρη .Θ.ΚαστώρηΣειρά στρατιωτικών ασκήσεων έχουν αποφασίσει να διεξάγουν η Τουρκία και η Ελλάδα την ίδια χρονική περίοδο, το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε περιοχές του Βορείου Αιγαίου χωρίς όμως οι συγκεκριμένες ασκήσεις να έχουν κανένα συμμαχικό στοιχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία στο σχεδιασμό της αεροναυτικής άσκησης έχει συμπεριλάβει περιοχές όπως είναι η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Ίμβρος, η Λήμνος αλλά και το Άγιον Όρος, όπως γράφει το defencenet.gr.

Σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ που έχει ζητήσει η Τουρκία η αεροναυτική άσκηση θα γίνει με πραγματικά πυρά, ενώ με πραγματικά πυρά θα γίνει και η αντίστοιχη Ελληνική άσκηση. Το σχετικό Ελληνικό αίτημα είχε εκδοθεί νωρίτερα και έτσι η ΥΠΑ δεν επέτρεψε την τουρκική δραστηριότητα. Παρά το γεγονός η Τουρκική πλευρά προχώρησε στην έκδοση της συγκεκριμένης ΝΟΤΑΜ. Έτσι λοιπόν αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στα σχέδια των δύο πλευρών δεν είναι δίολου περίεργο να έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών να ασκούνται σε πολύ κοντινές περιοχές.

Το θέμα όμως έχει και άλλες προεκτάσεις καθώς σύμφωνα με αναλυτές η συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας έχει άμεση σχέση με την έναρξη των ερευνών για πετρέλαιο από την «Ενεργειακή Αιγαίου» στο βόρειο τομέα της ίδιας περιοχής Θάσος-Μπάμπουρας-Άγιο Όρος. Η Ενεργειακή Αιγαίου είναι εταιρεία που συγκρότησαν έλληνες εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και οι οποίοι εξαγόρασαν την Ευρωτεχνική (Καβάλα Oil) από τη Regal Petroleum και διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του defencenet.gr η εταιρία στοχεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου των 100 και πλέον εκατ. ευρώ για την άντληση του κοιτάσματος στη περιοχή της άσκησης και που υπολογίζεται ότι μπορεί να διασφαλίσει τη λειτουργία της εταιρείας για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ επί προεδρίας Κάρτερ, σε μια σειρά διαλέξεών του που αποτέλεσαν και υλικό για το βιβλίο του «Η μεγάλη σκακιέρα», είχε συνδυάσει την ανακάλυψη πετρελαίου στο Αιγαίο το 1972 με τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν, δηλαδή το πραξικόπημα των συνταγματαρχών κατά του Μακαρίου και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, την παραλίγο σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας και την πολιτική αστάθεια που ακολούθησε με άξονα πάντοτε τη γραμμή του Αιγαίου, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τις δήθεν «γκρίζες ζώνες»


infognomonpolitics/ EFENPRESS