2.12.09

Δημοσίευμα Σαμπάχ - Πυραυλικό αμυντικό σύστημα



Οι αμερικανικοί πύραυλοι Πάτριοτ (Patriot), οι ρωσικοί S-300 και S-400 και οι κινέζικοι FD-2000 είναι οι τρεις προτάσεις που κατατέθηκαν για το νέο πυραυλικό αμυντικό σύστημα της Τουρκίας.

Χτες κατατέθηκαν οι αρχικές προτάσεις για το σύστημα που προβλέπεται να αγοραστεί μέχρι το 2012 και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περί τα 2 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ (1,3 δισεκ. ευρώ), αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ".

Η Τουρκία θα αγοράσει τέσσερις βάσεις πυραύλων. Το θέμα είχε έρθει στο προσκήνιο αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας, στις 27 Σεπτεμβρίου, ο κ. Ερντογάν είχε αναφερθεί στην αγορά και, μεταξύ άλλων, είχε πει ότι "η Ελλάδα έχει 6 βάσεις πυραύλων, ενώ η Τουρκία δεν έχει κάτι τέτοιο απέναντι σε αυτό. Δεν γνωρίζω πόσες βάσεις έχει το Ιράν".ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Α. Γκιούλ: «Ελεύθερη από πυρηνικά όπλα η Μέση Ανατολή»
Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε χθες η Μέση Ανατολή να καταστεί μια περιοχή ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής και να υπάρξει διπλωματική λύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

"Δε θέλουμε να βλέπουμε όπλα μαζικής καταστροφής στην περιοχή μας στα χέρια οποιουδήποτε", είπε ο Γκιουλ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας.

Αν και ο Γκιουλ έκανε την δήλωση αυτή ερωτηθείς σχετικά με το αμφιλεγόμενο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ήταν σαφές ότι ο Γκιουλ υπαινισσόταν παράλληλα το Ισραήλ, που πιστεύεται ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και αρνείται να ενταχθεί στη Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (Nuclear Non-proliferation Treaty, NPT).

Κατέστησε σαφές ότι η ’γκυρα τάσσεται εναντίον της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, αν και σημείωσε πως "δεν υπάρχει καμιά προσδοκία ότι το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα".

"Το Ιράν πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα για να φθάσουμε σε σίγουρες λύσεις για το θέμα αυτό. . . συνομιλούμε σχετικά με τους Ιρανούς".

"Αλλά αν η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, το Ιράν και κάλε άλλο κράτος στην περιοχή έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει", πρόσθεσε ο Γκιουλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι διαφορές του Ιράν με τις δυτικές δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα "πρέπει να επιλυθούν μέσω διπλωματικών καναλιών και διαλόγου".

"Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνων δυνατόν σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να περιορίσουμε την κρίση και να διευκολύνουμε την επίτευξη λύσεων που θα γλιτώσουν την περιοχή από οποιεσδήποτε κρίσεις".

Ο Γκιουλ έφθασε χθες Τρίτη στο Αμάν για 3ήμερη επίσκεψη.Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση να αξιοποιηθεί η δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην εξεύρεση λύσης για την Ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

"Έχουμε μια ευκαιρία με τις πολιτικές του Μπαράκ που πρέπει να αδράξουμε. Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ενωθούν, και τα κράτη της περιφέρειας να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν τις πολιτικές αυτές", είπε ο Γκιουλ, μιλώντας μέσω μεταφραστή.

Ο Γκιουλ επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στα προβλήματα της περιοχής χωρίς την ίδρυση ενός "ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, που ζει ειρηνικά στο πλάι του Ισραήλ".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


infognomonpolitics/EFENPRERSS